2023. nyarán hiába jelezte a város a döntéshozók irányába, hogy a 24 órás háziorvosi ügyeletre szükség van, a tapolcai törekvések és a helyi orvosok támogató hozzáállása együtt sem volt képes megmenteni azt. A korábbi ügyeleti rendszer tavaly szeptembertől mind a tapolcai, mind a sümegi járásban megszűnt, helyette a mentőszolgálat vette át a feladatot. – Azóta a napvilágot látott betegforgalmi adatok igazolták a 24 órás ellátás indokoltságát – tájékoztatta helyi sajtó képviselőit ma délelőtt Tapolca polgármestere, aki beszámolt mind a 24 órás háziorvosi ügyelet, mind az egynapos sebészet visszaállításáért az elmúlt hónapokban folytatott tárgyalások állásáról, eredményeiről.

 

 

Dobó Zoltán elmondta, a friss betegforgalmi adatok apropóján levélben újra megkeresték a térség országgyűlési képviselőjét, Dr. Navracsics Tibort, az illetékes államtitkárt, Dr. Takács Pétert, és Csató Gábort, a mentőszolgálat főigazgatóját is. Csató Gáborral sikerült egy személyes találkozót is megszervezni azóta. – A mentőszolgálat területileg és témában illetékes vezetőivel, Török Gáborral és Juhász Gáborral ültünk asztalhoz. Ez volt az első lépés, a következő, hogy a jövő héten tárgyalássorozatot kezdünk, amelybe bevonjuk a tapolcai- és sümegi kistérség orvosait. Ugyanis kizárólag a tapolcai járás orvosai nem tudják a 24 órás ügyeleti formát működtetni. Ahhoz a sümegi és sümegkörnyéki orvosok ügyeleti óraszámvállalásai is kellenek. Az országos mentőszolgálat szakmailag támogatja elképzeléseinket, a finanszírozás elviekben megoldott, ahogy az illetékes államtitkár is látja annak létjogosultságát – árulta el Dobó Zoltán. Elhangzott, a 24 órás ügyeleti rendszer nem csak Tapolca város lakossága számára nagy fontosságú, hanem a két kistérség településein élők és a térségbe érkező vendégek, turisták számára is.

Az egynapos sebészet visszaállítása érdekében is történetek már megkeresések, illetve zajlottak le tárgyalások. Dobó Zoltán elmondta, Dr. Lang Zsuzsannával, a megyei kórház főigazgatójával és helyettesével történt megbeszélések eredménye az volt, hogy az egynapos sebészet visszaállításnak egyetlen akadálya van jelenleg a tapolcai kórházban, ez pedig az orvosok, szakápolók, szakasszisztensek hiánya. – Dr. Takács Péter államtitkár is válaszolt a város ez irányú kérelmére, azt írta, hogy “ott, ahol a feltételek is adottak, támogatja az egynapos sebészet biztosítását és bővítését”. Tapolcán a tárgyi feltételek adottak, bízunk benne, hogy a szakember ellátottság is megvalósul. Mind a 24 órás orvosi ügyelet, mind az egynapos sebészet érdekében Tapolca város önkormányzata szakember lakásokat szeretne létrehozni a Balatoni Fejlesztési Tanács pályázati forrásainak segítségével. A pályázat benyújtása már folyamatban van. A szakember lakások vonzóbbá tehetik Tapolcát az orvosok számára – fejezte ki reményét Dobó Zoltán. /Töreky L./

 

 Tárgyalások a 24 órás orvosi ügyelet és az egynapos sebészet visszaállításáért

| egészségügy, hírek, közélet, önkormányzat, politika |