Kései sirató – címmel, a Dvorák Patka Színház József Attila-estjével ünnepelte meg a magyar költészet napját a Wass Albert Könyvtár kedden. A költészet napját 1964 óta, április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Az alkalomból országszerte előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal tisztelegnek a magyar líra előtt.

 

 

A résztvevőket dr. Décsey Sándor igazgató köszöntötte, aki elmondta, a Wass Albert Könyvtár minden évben valamiféle irodalmi-, zenei-, színházi jellegű műsorral ünnepli meg a Költészet napját. Úgy fogalmazott, ezúttal egy olyan, díszletekkel, fénytechnikával körített kamaraszínházi produkciót láthat a közönség, amelyre a tapolcai könyvtár falai között az elmúlt tíz évben biztosan nem volt példa.

 

 

Patka Heléna közel egy órás előadóestje a József Attila centenárium alkalmából született. A műsorban nem csupán József Attila legismertebb költeményeiből, de kevésbé ismert önéletrajzi ihletésű prózáiból is hallhatunk részleteket. A versek és prózai írások segítségével megelevenedett a korán árvaságra jutott költő gyermekkora, édesanyjához, a Mamához fűződő érzései, továbbá az elmúlt évszázad 20-as, 30-as éveinek hangulata, illetve József Attila viszonya és lelki kapcsolódása az őt körülvevő világhoz. Patka Heléna értő és a mély emberi érzéseket felszínre hozni képes előadása méltón emlékezett egyik legnagyobb hatású, de tragikus sorsú XX. századi költőnkre. /Töreky L. /

 

 

József Attila szelleme Patka Heléna előadásában

| hírek, közélet, kultúra |