Történetek egy családi albumból címmel nyílt meg a Centrópa Alapítvány archívumából összeállított, a zsidóság hétköznapjait bemutató kiállítás a Batsányi János Gimnáziumban április 16-án, (a 80.) Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából. A tárlat családi sorsokat, egyének életutakat mutat be, áldozatokat és túlélőket egyaránt. A kiállítás egyik különlegessége, hogy a diákok részt vettek annak berendezésében és tárlatvezetésre is vállalkoztak.

 

 

A megnyitón dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője arra mutatott rá, hogy a Holokauszt nem csak a zsidóság, hanem a közösség egészének tragédiáját is jelenti. – Tapolcán a helyi zsidóság jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a város a történelmi Magyarország egyik virágzó települése legyen. A Batsányi gimnázium azzal, hogy helyet adott a kiállításnak és lehetőséget a diákoknak a kiállítás berendezésébe, illetve a tárlatvezetésbe, nem csak az iskola és Tapolca közügyévé tette a tárlatot, hanem a jövő nemzedék egyik feladatává is – adott hangot véleményének.

 

 

Elhangzott, a tárlat családi sorsokat, egyének életutakat mutat be, áldozatokat és túlélőket. Érzékelteti, a Holokauszt iparszerű népirtás volt, egy közösség megsemmisítésére való törekvés, amely egy kultúra, egy civilizáció, egy közösség ellen irányult. Dr. Navracsics Tibor hangsúlyozta, azért fontos tanulni, tudni róla, levonni a megfelelő következtetéseket, hogy soha ne ismétlődhessen meg a tragédia.

Riba Erzsébet, a Batsányi gimnázium tanára felidézte a városban egykor élt zsidó családok emlékét. Elmondta, több, mint háromszáz éve érkeztek az első kereskedő zsidó családok Tapolcára. A betelepülőket pozitívan fogadták az Eszterházyak, a veszprémi püspök pedig földet adott bérbe számukra. Egy évszázad múlva Lessner Júda megalapíthatta a zsidó hitközséget… A pedagógus azt kérte, hogy mindenki fogjon össze annak érdekében, hogy gyermekeink, unokáink, egy emberségesebb, jobb világot élhessenek, ahol nincs helye mások megbélyegzésének. /Töreky L./

 

 

Kiállítás nyílt a gimnáziumban a Holokauszt áldozatok emléknapján

| hírek, közélet, kultúra, oktatás |