A 2024-es évet a beiratkozási díj megszüntetésével indította a Wass Albert Könyvtár és Múzeum könyvtári részlege. Az intézkedés eredményesnek bizonyult, több mint 110 beiratkozóval, ebből több mint félszáz teljesen új beiratkozó olvasóval büszkélkedhet az intézmény már januárban. Márciusban azonban nagy feladat vár a munkatársakra, hiszen 2016 óta eltelt nyolc év, a vonatkozó jogszabály alapján leltározniuk kell, ami azonkívül, hogy rendkívül megterhelő munka kilenc könyvtáros kolléga számára, az intézmény március 11. – április 2-a közötti bezárásával is jár. Ezen időszak előtti kölcsönzéseket automatikusan meghosszabbítja majd a könyvtár, senkit nem fenyeget késedelmi pótlék befizetés – tudtuk meg.

 

 

Dr. Décsey Sándor igazgató lapunknak elmondta, mintegy 60 ezres személyes könyvtári használat, ebből 48 ezer kikölcsönzött dokumentum jellemezte az intézmény 2023-as évét. Tavaly decemberben 2307 fő volt a könyvtár olvasóinak száma, ez utóbbi szám mostanra majdnem öt százalékkal emelkedett. – Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy korábban, a covid, majd a fűtéskorlátozás miatt, három év leforgása alatt, összességében közel 12 hónapig nem volt nyitva, vagy korlátozottan volt nyitva az intézményünk, ami miatt a 2020-as olvasószámok mára mintegy 10 százalékkal csökkentek. Ugyanakkor látni kell azt is, hogy a nagyjából 15 ezres lélekszámú Tapolca könyvtára a 2400 fős olvasóközönségével így is magasan az országos átlag fölött teljesít, hiszen Magyarországon 9.5 százalék az adott település teljes lakosságához viszonyított átlag – mutatott rá az igazgató. És ha már a statisztikai adatok szóba kerültek, dr. Décsey Sándor elárulta, mintegy 1295 új dokumentum került a könyvtár állományába 2023-ban, ebben a folyóiratok, napilapok nem szerepelnek. A négy országos napilap közül egyébként az idei évtől mind a négy elérhető már, az elérhető folyóiratok száma így pontosan 110-re emelkedett. A legfrissebb számok a szabadpolcon helyben megtekinthetők, a régebbieket a könyvtár munkatársai adják ki kérésre, illetve kölcsönözhetők is. A tapolcai könyvtár ma már alaptevékenységén kívül kulturális rendezvényeknek, kiállításoknak, koncerteknek, író-olvasó találkozóknak, gyerekkönyvtári foglalkozásoknak, könyvbemutatóknak is megszokott helyszíne. Ezekből az eseményekből mintegy 139 volt a tavalyi év 10 hónapos nyitvatartási ideje alatt, ami valamivel több, mint 3200 látogatót jelentett a Wass Albert könyvtárnak.

 

 

Egy új technika, egy infokommunikációs terminál is az olvasók rendelkezésre áll mostantól. Segítségével szerzőkre, címekre kereshet rá az olvasó, a könyvtári adatbázisból pillanatok alatt megtudhatja, hogy van-e a keresett könyvből a tapolcai, illetve a környékbeli harminc kiskönyvtárban. /Töreky L./

 

 

A Wass Albert könyvtár a számok tükrében- százezres állományukat leltározzák márciusban

| gazdaság, hírek, közélet, kultúra |