A pénteki költségvetési tárgyaláson váratlanul benyújtott, ott parázs vitát kiváltó módosítási indítványuk céljáról, illetve a dokumentum benyújtása kapcsán kialakult helyzettel kapcsolatban hívott össze sajtótájékoztatót dr. Décsey Sándor, Takács Gábor, Tóth Bálint, Máté Sándorné, Horváthné Somogyi Ildikó és Horváth Gábor önkormányzati képviselők. Az eseményre a Zóna TV-t, a megyei- és a Tapolcai Média munkatársait is meghívták az érintettek. Elhangzott, a közös ügy és nem politikai szándékok vezérlik őket.

 

 

 

Hatan állunk itt, de hét ember nevében beszélek, ez bizony a testület többsége. Ezt a polgármester úr nem akarja tudomásul venni – kezdte a tájékoztatót dr. Décsey Sándor, aki igyekezett hangsúlyozni, hogy a sajtótájékoztatót tartó társaság “nem egy csapat”, hiszen ők a “a közélet más-más irányából érkeztek és más-más irányokba is tartanak”. – Azonban van egy ügy, Tapolca város 2024-es költségvetésének módosítása, amiért közösen lépnek fel – mondta, majd kifejtette véleményét. – A város 1 milliárd 551 millió forintnyi megtakarításából tervezetten 572 és fél millió forintot fel akarnak használni azért, hogy Tapolca önkormányzatának idei költségvetésénél a mérleg egyensúlyban legyen. Ez a tapolcai emberek megtakarításainak több mint egyharmadát érinti, csak azért, hogy a költségvetés megfeleljen a törvényi előírásoknak. Ezért elkészítettünk egy módosító javaslatot, ami a lekötött betétek tervezett felhasználását több mint 200 millióval csökkentené. Így 37 százalékról 24 százalékra csökkenthetnénk a megtakarítások felhasználását. Úgy gondoljuk, hogy ez egy jól megalapozott javaslat, nem veszélyezteti a város működését, hiszen a költségvetésnek márciusban kell elkészülnie, addig pedig az átmeneti gazdálkodás által biztosított a városi intézményrendszer működése.

 

 

Horváth Gábor önkormányzati képviselő szerint, “be kell látni, hogy takarékoskodni kell”. – Felháborított, hogy a testületi ülésen nem hagyták teljes egészében elmondani Décsey Sándor képviselőtársam indokait. Személy szerint decemberben írásban is adtam be egy többpontos javaslat csomagot a költségvetéshez. Ezekből egy sem került be a költségvetésbe. Mit tehet ilyenkor egy képviselő? Ahhoz a csapathoz csatlakozik, akik nem akarnak mindent pénzt elkölteni és szabad kezet hagynak a következő testületnek – fogalmazott. Máté Sándorné képviselő arra a testületi ülésen is elhangzott kritikára reagált, hogy nem vett részt a költségvetési megbeszéléseken. – Ezek az egyeztetések mindig munkaidőben, 9 és 13 óra között voltak. Mi nem főállású képviselők vagyunk, van becsületes munkahelyünk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy mindig jelen legyünk ezeken a több órás megbeszéléseken. A késő délutáni órákban is megtarthatták volna ezeket az alkalmakat – adott hangot véleményének a Fidesz önkormányzati képviselője. A Kazinczy téri 1-3 Y-ok parkolóinak felújítására szánt költségvetési forrás javasolt elvételéről azt mondta Máté Sándorné, hogy az említett parkoló valóban nagyon rossz állapotban van, de más parkolók, járdák is rászorulnának a felújításra. – A felújításokat azonban véleménye szerint, nem önerőből, illetve a város tartalékaiból, hanem pályázati forrásokból kellene megoldani. Miért nem tette meg ezt a felújítást a városvezetés 10 éven keresztül, miért pont most gondolt erre? – tette fel a költői kérdést.

 

 

Horváthné Somogyi Ildikó képviselő szerint, Dobó Zoltán az elmúlt tíz év megtakarításairól beszélt, de 2014-ben nem üres kasszával vette át a várost, “a kasszában nagyjából 1 milliárd forint volt” – állította. Ne Dobó Zoltán mondja meg, hogy ki képviseli a várost, a tapolcai érdekeket – fogalmazott. Ezt inkább június 9-én a helyi választók mondják meg! – tette hozzá a Fidesz képviselője. Takács Gábor a tapolcai kertváros egy részének független képviselőjeként szólalt meg. Azt mondta, személyesen egyik 2024-es költségvetési tervet érintő megbeszélésen sem jelent meg, mert korábbi tapasztalatai szerint, “ezek az egyeztetések nem konstruktívak, hanem sokkal inkább személyes jellegűek voltak”. – Az írásban beadott javaslataimat asztal alá söpörték. Támogatom az itt felálló hölgyek, urak módosító indítványát, mert a város jövője a tét. A választás előtt egy kicsit visszafogottabb, alázatosabb költségvetésre van szükség – hangsúlyozta.

 

 

Tóth Bálint diszeli képviselő a sajtó munkatársai előtt arra mutatott rá, hogy felelős költségvetésre van szüksége a városnak, és tervezni nem 1-2 évre kell. – Hosszú távon érdemes gondolkodni, hogy a szükséges fejlesztéseket lassan és fokozatosan végre lehessen hajtani. A diszeli fejlesztési elképezésekhez ugyan nem nyúlt hozzá az eredeti költségvetési terv, ám ahhoz, hogy valóban hosszú távon is fel tudjuk tartani a városi intézményrendszert, takarékos gazdálkodásra lesz szükség, meg kell húznunk a nadrágszíjat – adott hangot véleményének a sajtótájékoztató utolsó megszólalójaként Tóth Bálint. /Töreky L./

 

 

 

Egyenként kifejtették, hogy miért változtatnának Tapolca költségvetési tervén

| hírek, közélet, önkormányzat, politika, politika |