A Tapolcai Protestáns Templomban vasárnap délelőtt programzáró ünnepi istentisztelettel ért véget az idei hagyományos Házasság hete programsorozat. A különleges ünnepi eseményre szeretettel várták a híveket, családokat, szülőket és gyerekeket, de a város polgármesterét és alpolgármestereit is meghívta a parókia. A kezdésre a templom padsorai megteltek. Igét hirdetett Kóródiné Demeter Orsolya, a Tapolca és Vidéke Protestáns Társegyházközség lelkipásztora. Az istentisztelet művész előadói Ambrus Lelle csellóművész és Halas Adelaida színművész voltak, Liszka Emma a lekészasszony tanítványa pedig egy szülőkért szóló kedves verses imát mondott. A jelenlévő szépszámú házaspár áldásban részesült az alkalomból.

 

 

Varga Bertalan és Vargáné Őri Ilona 54 éve házasok, az istentisztelet első perceiben őket kérte fel Kóródiné Demeter Orsolya lelkipásztor asszony, hogy olvassák fel Isten igéjét, Pál apostolnak a házaspárok kötelezettségeiről szóló, a korinthusiakhoz írt leveléből. Később a lelkész arra kérte a híveket, hogy köszönjék meg Istennek házastársukat, azt, hogy a legmegfelelőbb társat küldte el számukra. “Hisszük, hogy Te küldted és éppen Őt, te rendelted nekünk. Köszönjük Urunk, hogy egy szívvel és lélekkel ünnepelhetjük a Házasság hetének záró Istentiszteletén. Azt ünnepeljük, hogy Te vagy az, aki szereteteddel összekapcsolod mindannyiunk házasságát. Azért imádkozunk, hogy krisztusi szeretettel áldjál meg ma minden házaspárt és áldd meg a még nem házas, de együtt élő párokat is.”

 

 

 

Kóródiné Demeter Orsolya prédikációjában elhangzott, “a boldog házasság nagy titka, hogy felismerem: nem vagyok a magamé. Milyen jó nekem, hogy a másé vagyok, akinek a sorsa, az élete, összekapcsolódik az enyémmel. Egy idős férj mondta el a boldog házasság titkát: sose akartuk egymást legyőzni, még meggyőzni is ritkán. Hagytuk, hadd győzzön le bennünket Krisztus. Egy kicsit szerettünk volna rá hasonlítani, ezért egyre inkább egymásra hasonlítottunk… Azt kívánom most, hogy addig szeressétek párotokat, amíg utolsót dobban a szíve, mert megtaláltad azt, akit lelkedből szeretsz- fogalmazott a lelkészasszony.

 

 

 

A gyülekezet az esemény alkalmából felkérte Dobó Zoltánt is, hogy mondja el gondolatait. A polgármester úgy fogalmazott, egy idézet nagyon tetszett neki a napokban és megragadt benne: “a házasság az, mint megismerni a legnagyobb szeretetet, odaadást és gondoskodást egy nekünk rendelt, de nem tökéletes társ oldalán.” Házasságom is ezekről az értékekről szól, de arról is, hogy közös akarattal, erővel felneveljünk egy gyermeket. A mai napig őrzöm a szüleim házassági meghívóját, amit majd a lányomnak odaadok. És bízom benne, hogy majd Dobó Aninak is lesz gyermeke, akinek majd ő is odaadhatja… Azt kívánom, hogy egy nem tökéletes társban találjuk meg a tökéletes szeretetet és békességet – zárta házasságról, szeretetről szóló személyes gondolatait Dobó Zoltán. Az ünnepi istentisztelet záró fejezetében a szószékről Kóródiné Demeter Orsolya lelkészasszony megáldotta a szószék köré gyűlt szépszámú fiatal és idősebb házaspárt. /Töreky L./

 

 

 

 

 

A Házasság hetének ünnepi záró istentisztelete – “Jobban boldogul a kettő, mint az egy”

| hírek, közélet |