– Északtól délig, világnézetünktől függetlenül összeköt minket a művészet – köszöntötte Dobó Zoltán polgármester azt a kiállítást, amelyet a Lempäälä (Tapolca város finn testvértelepülése) fotósklubja hozott létre és három ország amatőr fotósainak munkáit állította ki és díjazta Tapolcán ma délelőtt a Tamási Áron Művelődési Központban. A finn zsűri által legjobbnak ítélt tapolcai képek alkotói a megnyitó részeként elismerést vehettek át. Az első helyet Lukács Klaudiának ítélték meg a bírák, második helyért járó díjat Somogyi Lászlónak, a harmadik helyért járó elismerést Dancs Istvánnak. A fotókiállítás megnyitójának szép és megható színfoltja volt Herczeg Réka népdal produkciója.

 

 

   

 

Lempäälä népszerű fotóklubja a két testvérváros, az olaszországi Castiglione del Lago és Tapolca fotósait kérte fel arra, hogy saját városukról készítsenek felvételeket a pályázatra. Azóta elbírálták a beérkezett pályamunkákat és a legjobbak Tapolcára is megérkeztek, ha pontosabban akarunk fogalmazni, akkor visszatértek. Tapolca polgármestere köszönetet mondott az érintetteknek ötletért, a megvalósításért majd hozzátette: “annyi mindenben különbözünk, de egy valamiben megállapodhatunk: a szépség, az élmény, az alkotást kísérő érzések közös emberi értékek, amelyeket érdemes ápolni. A kiállítás anyagáról Jani Huurne, a finn fotóstársaság elnökhelyettese osztotta meg gondolatait. Szavait Bolla Albertné, a Finn Barátok Köre elnöke tolmácsolta a jelenlévőknek. Elhangzott, minden érintett településről 15 képet választott ki egy szakmai zsűri.

 

 

 

A pályázaton elismerést nyert fotókat mindhárom városban ( Tapolca, Castiglione del Lago és Lempäälä) kiállítják néhány héten át. Finnországban szeptemberben láthatta a közönség a tárlatot, most egy ideig Tapolcán látható, Olaszországban pedig a közeljövőben tervezik a vándorkiállítást megmutatni az ottaniaknak. Jani Huurne, a finn Mielikuvitus fotóstársaság nevében köszönetét fejezte ki a verseny résztvevői munkájáért, valamint a kezdeményezés szponzorának, a Finnfoto Egyesületnek, amely a finnországi fotóművészek és szervezetek támogatója. – A fényképek segítségével vissza tudunk emlékezni eseményekre, dolgokra és meg tudjuk mutatni őket másoknak. A fotókon érzéseket, hangulatokat fejezünk ki, a legmaradandóbb azonban még mindig a fotópapírra nyomott kép. Ezért is szerettük volna ezeket a munkákat papíron láttatni. A tárlat 45 képét a Mielikuvitus fotóstársaság által meghirdetett versenyre érkezett fotók közül válogattuk ki. Mindegyik településről 15 képet választott ki szakmai zsűrink, ezeket mindhárom városban kiállítjuk néhány héten át. Finnországban szeptemberben láthatta a közönség a tárlatot, most Tapolcán, Olaszországban pedig ezt követően mutatkozik be a vándorkiállítás – mondta Jani Huurne és a finnországi fotóstársaság nevében köszönetét fejezte ki a versenyben résztvevőknek, valamint a kezdeményezés szponzorának, a Finnfoto Egyesületnek, amely a finnországi fotóművészek és szervezetek első számú támogatója. /Töreky L./

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Három tapolcai díjazott a finnországi fotóklub vándorkiállításán /fotóalbummal/

| hírek, közélet, kultúra |