A császári haditörvényszék ítélete alapján 1849. október 6-án, Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 13 tábornokát és egy ezredesét. Ugyanezen a napon végezték ki Gróf Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét. Tapolcán hagyományosan a Katonai Emlékparkban, a vértanúk tiszteletére emelt, neveik vésetét őrző bazalt emlékműnél tisztelegtek az önkormányzat, a helyi pártok, iskolák, civil szervezetek képviselői az 1848/49-es szabadságharc vértanú hősei előtt.

 

 

 

A vértanúk, Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Láhner György, Lázár Vilmos, Leiningen Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly kivégzésének körülményeire Németh János, a Bárdos Lajos Általános Iskola tanára hőseink emlékéhez méltó szépirodalmi elbeszéléssel emlékezett.

 

 

Koszorúkat helyezett el az Aradi Vértanúk Emlékoszlopánál a város önkormányzatának nevében Puskás Ákos alpolgármester és dr. Iker Viktória jegyző, a Balaton-felvidéki Radetzky Huszáregyesület nevében Labovszky Imre huszár főhadnagy, a Batsányi Táncegyüttes képviseletében Bán László művészeti vezető és Buzás Balázs tánckarvezető, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, valamint a Tapolca és környéke Bányászati Hagyományápoló Egyesület nevében Podányi Tibor elnök.

 

 

 

Az Egységben Tapolczáért Egyesület koszorúját Bertalan Csaba elnök és Pass Sándor, a Tapolcai Városszépítő Egyesület koszorúját pedig Varga Károlyné és Horváth Lászlóné alelnökök helyezték el az emlékmű talapzatánál. A helyi Fidesz pártszervezet nevében Horváth Ernő elnök és Kapy Izabella, a tapolcai KDNP szervezet képviseletében pedig Lasztovicza Máté és Horváthné Somogyi Ildikó koszorúzott. Trombita játékkal Péni Béla és Haga Kálmán, a Járdányi Pál Zeneiskola tanárai közreműködtek. A hivatalos ünnepség végén tapolcai iskolák diákjai tisztelegtek az aradi hősök előtt, a virágokkal, mécsesekkel és kis nemzeti zászlókkal díszített emlékhelynél. /Töreky L/

 

 

Az aradi vértanúkra emlékeztünk

| hírek, közélet, önkormányzat |