A Múzeumok éjszakája programsorozat Tapolcán is évről évre remek lehetőséget kínál arra, hogy ingyenesen, érdekes történelmi, régészeti előadásokkal és többek között kézműves foglalkozással, családi vetélkedővel fűszerezve betekintsünk abba a világba, amely a múlt tárgyi értékeinek, régészeti leleteinek szakszerű megőrzésére és színvonalas bemutatására jött létre. Június 24-én, szombaton este a városi múzeum ajtaja szélesre tárult a látogatók előtt.

 

 

Az országos eseménysorozat helyi rendezvényét dr. Décsey Sándor, a Wass Albert Könyvtár és Múzeum igazgatója nyitotta meg, aki röviden összefoglalta a múzeumban zajló munkát, beavatva a jelenlévőket a város írott és tárgyi emlékeinek megőrzését célzó tevékenységbe, a falak között és azon kívül is zajló értékőrző, rendszerező munkába. Az igazgató a Múzeumok éjszakája színes programjai közül kettőt emelt ki, a Batsányi Jánosról készült eredeti, Heinrich Friedrich Füger német festő által festett alkotás ünnepélyes bemutatását (a festmény szeptember 30-ig tartózkodik Tapolcán, leleplezéséről külön tudósításban számoltunk be tegnap), illetve az állandó kiállítás létrehozójának, Hangodi László történész, főmuzeológusnak az esti tárlatvezetését, amely – mint fogalmazott – százszor többet ér annál, mintha a múzeumi látogató magára hagyva tekintene bele a vitrinekbe, rácsodálkozva az üveg mögött őrzött kiállítási tárgyakra.

 

 

A helyi Múzeumok éjszakája rendezvényen Papp Attilától megtudhatták az érdeklődők, hogy milyen módszerekkel, technikákkal, eszközökkel dolgoznak a földalatt nyugvó értékekre kíváncsi régészek úgy, hogy ásatási munka még el sem kezdődött. Dr. Décsey Sándor a drónhasználat lehetőségeit mutatta be a terepi kutatásban, Szilaj Rezső pedig megmutatta a múzeumlátogatóknak, hogy milyen munka a barlangkutatás, hogy kell azt elképzelni. Hangodi László a 6000 év kőben, tárgyban, képben kiállítást mutatta be, de az oral history, a szóbeli viszaemlékezések szerepéről is tartott előadást, amelynek Tapolca és környéke 1914 és 1956 közötti történelmének általa végzett kutatásában is nagy szerepe volt. /Töreky L./

 

 

 

 

 

 

 

 

A tapolcai múzeum is éjszakázott szombaton

| hírek, közélet, kultúra |