A Badacsonyi borvidék pincészeteinek borait, illetve különversenyben, az ország kéknyelű fajtaborait kóstolta és értékelte összesen hét borbíráló bizottság a MATE Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomásán a mai napon (május 3-án). A bírák a neves pincészetek borai mellett, számos helyi kistermelő mintáit is górcső alá vették. A történetében immár 31. alkalommal megrendezett borvidéki borverseny megnyitóján Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, Krisztin. N. László badacsonytomaji polgármester, Nyitrainé dr. Sárdy Diána Ágnes a borversenynek helyszínt biztosító kutatóintézet igazgatója és Kállay Miklós professzor, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, a Kéknyelű bizottság elnöke fogalmazott meg gondolatokat a borversennyel, illetve a borász szakma jelenével, jövőjével és jelentőségével kapcsolatosan.

 

 

A megjelent szőlész-borász szakma képviselőit, a bírálóbizottságok tagjait, a támogató cégek képviselőit, továbbá Dobó Zoltán tapolcai, Krisztin.N. László badacsonytomaji és Vellai Zsolt ábrahámhegyi polgármestereket Borbély Tamás hegyközségi elnök köszöntötte. Elmondta, idén 42 borászat 263 bora nevezett a borvidéki borversenyre, ezek közül a minimum bronzérmet kiérdemelt nedűk kerülhetnek be majd a Badacsonyi Borhét kínálatába, a versenyen aranyérmet elért borokból pedig kiválasztják Badacsonytomaj város borát.

 

 

– Borversenyünk külön része a kéknyelű fajta megmérettetése. Az eredményes kéknyelűk díjkiosztóját a Kéknyelű Virágzás Ünnepén tartjuk, az aranyérmesek közül kerül ki majd a Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend zászlós bora- árulta el Borbély Tamás. Krisztin.N. László polgármester Badacsonytomaj város önkormányzatának nevében köszöntötte a jelenlévőket. Úgy fogalmazott, Badacsonyban minden szőlővel és borral kapcsolatos rendezvény ünnep, különösen, hogy Badacsonytomaj 36 éve a szőlő és bor városa és az idén már 59 alkalommal rendezi meg a település a badacsonyi szüretet. Valamennyien, akik itt vagyunk büszkék lehetünk erre a múltra és azokra a szőlész-borász szakemberekre, akik ma már nem lehetnek közöttünk- hangsúlyozta a polgármester, aki a helyi borkultúra jövője érdekében is felszólalt. Hangsúlyozta, ellent kell állni a hegy teljes beépítését célzó törekvéseknek, meg kell őrizni a tradíciókat, fejleszteni a szakértelmet és a minőséget kell szem előtt tartani. Ez utóbbiban nagy szerepet játszik a borvidéki borverseny. A vendéglátó kutatóintézet nevében Nyitrainé dr. Sárdy Diána Ágnes igazgató, egyetemi tanár köszöntötte a borverseny résztvevőit. Rámutatott, igyekeznek jó házigazdái lenni az eseménynek, hiszen a borbírálat egy komoly és hasznos szakmai munka, amely hiteles visszajelzést ad a termelőknek, a kutatóknak, a szőlész-borász szakmának.

 

 

 

Dr. Kállay Miklós professzor többek között arról beszélt, hogy uniós szinten fenyegeti veszély Európa, köztük Magyarország borászati hagyományait. Elmondta, 2023-tól kötelező lesz a boros címkén feltüntetni minden felhasznált, a borba kerülő technológiai anyagot, segédanyagot, mintha a bor egy élelmiszer lenne. Egy, már elfogadott eu-s rendelet szerint pedig 2025-ig minden borászati termék alkoholtartalmát 10 százalékkal csökkenteni kell. – Csak reménykedhetünk abban, hogy velünk egyetértésben a nagy bortermelő nemzetek, köztük Olaszország, Franciaország együtt tudják majd valamiképpen tompítani ennek a rendeletnek a hatásait- fogalmazta meg reményeit. Az idei felhozatalra célozva pedig arra kérte a bírákat a professzor, hogy a kóstoláskor “ne ijedjenek meg az olyan szokatlan stílusú boroktól sem, mint a narancsbor, a szűretlen zavaros borok”, hiszen “ezek is valamiféle piaci igényt elégítenek ki”. Ugyanakkor arra kért mindenkit, hogy ne értékeljék túl, de ne értékeljék alul sem ezeket az italokat. /Töreky L./

 

 

 

 

 

 

Versenyben a borvidék borai

| gasztronómia, gazdaság, hírek |