A Tapolca és Környéke Kistérségi Nyugdíjasok Érdekvédelmi, Érdekképviseleti Egyesülete ez évben ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. Az alkalomból az uzsai kultúrházban tartott ünnepi összejövetelt a civil szervezet április 27-én. Az esemény többek között alkalmat adott arra, hogy elismeréseket adjanak át, összegzést készítsenek, felelevenítsék az elmúlt évtizedek egyesületi történéseit, a szervezeten belül lezajlott változásokat, de kötetlen beszélgetésekre, kulturális feltöltődésre is maradt idő.

 

 

Balról: Dobó Zoltán tapolcai polgármester, mellette Kálmán Béla egyesületi elnök Tapolca város elismerő oklevelével

 

A rendezvény egy szép gesztussal kezdődött, Dobó Zoltán tapolcai polgármester a jeles évforduló alkalmából a város elismerő oklevelét adta át a nagy múltú egyesületnek, további odafigyelést és támogató együttműködést ígérve a vezetőségnek és a tagságnak. A díszoklevelet Kálmán Béla elnök vette át, aki elmondta, 1993-ban alakult meg a szervezet Tapolca Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Érdekképviseleti Egyesülete néven, 10 klubvezetővel, 13 vezetőségi taggal, kifejezetten városi szervezetként, mert akkor még nem volt kistérségi elképzelés.

 

 

Az első elnöknek Hegedűs Sándort, elnökhelyettesnek pedig Szabó Józsefet választották. Hat év után, 1999-ben bővült kistérségi szintre az egyesület, akkor egyesültek az uzsai klubbal. Hegedűs Sándort, dr. Kiss Gizella, Csaba Dezső, Kismihók Hajnalka és Nyakas László követte később az elnöki székben- árulta el a nyugdíjas szervezet jelenlegi elnöke, aki köszönetet mondott minden vezetőségi tagnak, klubvezetőnek és az egyesületet támogatóknak. Hangsúlyozta, a megfogalmazott cél mindvégig azonos volt, a város és a városkörnyéki településeken élő idős emberek, nyugdíjas klubok érdekvédelme és érdekképviselete. Elhangzott, a tagság jelenleg 157 fős, tapolcai, lesenceistvándi, hegymagasi, uzsai és gyulakeszi tagtársakkal. Kálmán Béla kiemelte: a jelenlegi gazdasági helyzetben is szeretnék megtartani “jól bevált rendezvényeiket”, továbbra is megszervezni a közösségek boldogulását elősegítő programjaikat.

 

Demeter Ferenc megyei elnök: “… A tapolcai szervezettel mindig jó kapcsolatunk volt…”

 

Az ünnepi eseményen részt vett és beszédet mondott Demeter Ferenc, a Veszprém Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetségének elnöke, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének alelnöke is. A megyei elnök szerint könnyen lehet, hogy a nyugdíjasokat tömörítő országos szervezet helyi vezetői és tagjai “utolsó mohikánok” , akik minden fizetség és elvárás nélkül önmaguknak szerveznek olyan jól működő közösségeket, mint például a tapolcai egyesület. – A tapolcai szervezettel mindig jó kapcsolatunk volt, örültem azoknak a javaslatoknak, kéréseknek amik ebből a kisvárosból és környékéről érkeztek. Láttam, hogy itt nagyon jó, nagyon összetartó csapatok vannak, ami nagyon lényeges az itt élő lakosság és a helyi önkormányzatok szempontjából is. A nyugdíjas közösségek ugyanis a legerősebb húzóerőt képviselik a működő civil szervezetek között a településeken…- adott hangot véleményének a nyugdíjas szövetség megyei elnöke, aki egy szép vers, szavalat életbölcsességével is megajándékozta a jelenlévőket.

 

 

Csaba Dezső a nyugdíjas szervezet korábbi elnöke is emlékezett

 

Az esemény Csaba Dezső korábbi elnök ünnepi gondolataival, majd kulturális műsorral folytatódott Kocs Ida, a Csobánc Népdalkör vezetőjének szólóénekével, majd a lesenceistvándi Margaréta nyugdíjas klub színpadi produkciójával. Az aulában Verebélyi Zoltán tagtárs, a városi képzőművészkör alkotójának festményeiből és verseiből rendeztek alkalmi kiállítást. /Töreky L./

 

 

Már 30 éve léteznek – Uzsán ünnepelt a Tapolca és Környéke Nyugdíjasok Egyesülete  

| hírek, közélet, önkormányzat |