A Széchenyi István Baptista Középiskolában az elmúlt hét a digitális ismeretterjesztésről szólt. A “digitális témahét elnevezésű programsorozatra a Széchenyi István Egyetem egy oktató, szemléltető eszközökkel felszerelt kamiont küldött Tapolcára az egyetemen folyó oktatás népszerűsítése céljából, az informatikai tanórákon pedig többek között a digitalizáció gyakorlati hasznosítási lehetőségeihez szorosan kötődő, háromdimenziós nyomtatás gyakorlatával is megismerkedhettek a tanulók.

 

 

Vellai László igazgatóhelyettes a Tapolcai Média érdeklődésére elmondta, hogy az iskola igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a digitális kultúrát, s vele a XXI. század technikai körülményeit minél jobban elsajátíthassák a diákok. Ennek érdekében a tanulók tudományos előadásokat hallgattak meg, bemutatták számukra a “geoparkos pályázat” során elkészített számítógépes applikációt, amely a távoli európai geoparkok világába kalauzolta el őket, de többek között az egyik legnagyobb magyar tudós, Neumann János munkássága is górcső alá került vetélkedő keretében.

 

Maksz Alex tanuló és Vellai László igazgatóhelyettes az iskola  3D-s nyomtatójának működését figyeli /fotók:tl/

 

Maksz Alexander, a középiskola egyik legjobb informatikus diákja kérésünkre működés közben bemutatta a már iskolai tulajdonban lévő 3D-s nyomtatót, amely akár egy 20X20X25 centiméteres méretű bonyolult geometriájú tárgyat is képes létrehozni. Elmondta, egyedi dolgok, használati tárgyak, technikai alkatrészek pótlását teszi lehetővé ez a korszerű eszköz, hiszen elég megadni számára egy (műanyag) tárgy méreteit és a szükséges alapanyagot biztosítani, azt a megfelelő programozás után a gép néhány óra alatt legyártja. Alex szerint nem ördöngösség elsajátítani a 3D-s nyomtatást és jó szolgálatot tehet akár egy átlagos háztartásban is.

 

 

A speciális kamion és személyzete a Széchenyi egyetemen folyó oktatást népszerűsítette a tapolcai tanulók körében

 

Az iskola előtt álló speciális átlátszó falú kamion a Széchenyi István Egyetem, illetve a ZalaZONE kutatás-fejlesztési program közös projektjének keretében érkezett Tapolcára- tudtuk meg. Fedélzetén ezúttal a továbbtanulásban is gondolkodó sziszis diákok fordultak meg, akik egyéb hasznos információk mellett megtudhatták, hogy a Széchenyi István Egyetem milyen képzéseket kínál számukra, milyen lehetőségeik vannak az egyetemre történő bejutásra, milyen végzettséget kaphatnak az ottani oktatás végén, illetve milyen az egyetem diákélete. /Töreky L./

 

3D-ben nyomtattak, a digitális jövővel ismerkedtek a széchenyis diákok

| hírek, oktatás |