Egy kicsinek számító, mindössze két megawattos naperőmű mintaprojekt kapcsán lakossági fórumot hirdetett  a város önkormányzata ma délelőtt a Tamási Áron Művelődési Központban. A rendezvény célja az volt, hogy az önkormányzat, a lakosság véleményét meghallgassa abban az ügyben, hogy hat hektárnyi mezőgazdasági területet átminősítsenek-e úgy, hogy ott a közeljövőben az említett energetikai projekt megvalósulhasson.

 

 

Gyarmati Tamás főépítész előrebocsátotta, ezúttal a lakossági véleményezésre bocsájtott kérdés nem a nagy, a város északi határába tervezett naperőműparkot érinti, hanem 3 darab, megközelítőleg 2 hektáros, napelemek telepítésére alkalmas magánterületet a Tapolca- Sümeg átkötőút mellett, a motoros krosszpályával szemben lévő földeken. Marton József korábbi alpolgármester első hozzászólóként a lakossági fórum délelőtti időpontját sérelmezte, az időpont szerinte a dolgozó lakosság többségét kizárja a részvételből. Dobó Zoltán úgy reagált, a témában már volt egy meghirdetett fórum, azt délután öt óra után rendezték, de akkor sem jelentek meg többen. A polgármester a téma kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy öt napig írásban is lehet véleményeket megfogalmazni és eljuttatni az illetékesekhez.

 

 

Gyarmati Tamás főépítész kifejezett kérése ellenére, hogy maradjanak a tárgynál, tehát a kisebb terület átminősítésének véleményezésénél, Tóth Tibor magánvállalkozó, távközlési üzemmérnök (a még hivatalos terv szintjén nem létező) “nagy naperőmű”  létjogosultságát vitatta hozzászólásában. Azt mondta, Tapolca teljes közigazgatási területe világörökség várományos, ami kizárja, hogy Tapolcán 2X49.9 megawattos naperőmű épüljön, szerinte ez a tény a környezetvédelmet szolgáló törvények beruházó általi kijátszása. A hozzászóló a nagy naperőművel összefüggésben  “független szakértői vizsgálatot” és megfelelő lakossági tájékoztatást hiányolt. A jövőbeli létesítmény vélt káros környezeti hatásait részletező kijelentéseit követően pedig feltette a kérdést, hogy a város polgármestere kinek az érdekeit képviseli, a befektetőét vagy a városét? Illetve miért erőlteti rá a városra a naperőművet?

 

 

A hozzászóló által elmondottak első részét Gyarmati Tamás főépítész, majd dr. Décsey Sándor képviselő is cáfolta. A képviselő rámutatott, a világörökség várományos terület határvonala a nemzeti jogtárban olvasható információk alapján, Tapolca déli határa mellett halad, a naperőmű számára kijelölt terület nem esik bele. Dobó Zoltán polgármester visszautasította a gyanúsítást, hogy ő az említett naperőművet ráerőlteti a városra, mint fogalmazott, a város a törvényi kötelezettségei és a jogszabályok szerint jár el mindenben. A polgármester támogatta azt a lakossági javaslatot is, hogy a jövőben helyi népszavazáson dönthesse el Tapolca lakossága, hogy akar vagy nem akar naperőművet Tapolcára. Egyéb felmerült kérdések mellett, Mohos Imre tapolcai vállalkozó arra volt kíváncsi, hogy a nagy naperőmű beruházás ha megvalósul, milyen haszonnal jár a város számára. Dobó Zoltán válaszában a város költségvetésében jelentkező, évente fizetett jelentős iparűzési adóbevételt említette, a beruházás kalkulált nagyságrendje alapján óvatosan becsülve, egyszeri 700 és 1000 millió forint közötti összegben és évi kétszázmillió forintban számszerűsítve azt. Elhangzott, egyenlőre a projekt konkrét terve nem ismert, hiszen jelenleg nincsenek is kész tervek. A beruházó a jövőben a szakhatóságokkal és az önkormányzattal egyeztetve készíti el azokat. Ugyanakkor annak a veszélye is fennáll, hogy a magyar állam nemzetgazdasági érdekű kiemelt beruházássá minősítve a naperőmű tervét, azt kiveszi az önkormányzat döntési hatásköréből. Dobó Zoltán szerint, ez esetben a város elveszíti alkupozícióit, azt a lehetőséget, hogy a terveket véleményezze, a város érdekeinek megfelelően kéréseket fogalmazzon meg, kedvező tervváltoztatásokat kezdeményezzen a beruházó irányába, illetve akkor az iparűzési adótól is elesik az önkormányzat. /tl/

 

Vita a naperőmű körül- felmerült, hogy népszavazás döntsön

| gazdaság, hírek, közélet, önkormányzat |