Figyelemfelhívó előadásokkal, sportos vetélkedőkkel és parasport bemutatókkal emlékeztek meg a TBLÁI Batsányi János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagintézményben a Magyar Parasport Napjáról.

 

Az Országgyűlés 2017. december 12-i ülésén egyhangúan megszavazta a Kulturális Bizottság ötpárti kezdeményezését, miszerint hivatalosan is országos napja lett a magyar sportnak, a magyar parasportnak, a magyar diáksportnak és a módosító javaslat megszavazása után, a magyar siketsportnak.

 

A gyerekek rajzokon, festményeken jelenítették meg a parasport sikereit fotó: Havasi

 

A Magyar Parasport Napját ezentúl minden évben február 22-én ünnepeljük, a dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970-ben alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között.

 

A játékos sorversenyeken épek és fogyatékos versenyzők együtt küzdöttek a sikerért fotó: helyszíni

 

A TBLÁI Batsányi János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagintézménye minden évben különböző érzékenyítő programokkal készül a gyerekek részére, hogy elérjék, gondolkodásmódjukban, hozzáállásukban természetesként kezeljék az emberi különbözőségeket. Dr. Komjátiné Nyakó Györgyi tagintézményvezető elmondta, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB), a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) szakmai támogatásával, a tapolcai ÉFOÉSZ fiataljai és a darvastói értelmi fogyatékos sportolók közreműködésével valósította meg a Lélekmozgató programját, mellyel együttműködésre, megemlékezésre hívta az iskola diákjait, tanárait.

 

 

A rendezvényre a program tematikájába illő rajzkiállítással készültek a gyerekek és a délelőtt folyamán az EFI iroda munkatársai tartottak érzékenyítő előadásokat. A programsorozat lényege, hogy a pedagógusok ezen a napon, a testnevelés órák keretében, a különböző életkorú diákokkal kipróbálják a fogyatékos sportok csapatsportágait, hiszen a sport szeretete, a parasportok kipróbálása segíti, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz az épek és a fogyatékossággal élők.

 

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség bocsa versenyzői bocsa bemutatót tartottak az érdeklődő gyerekeknek fotó: Havasi

 

Így lehetőség nyílt kipróbálni a Magyar Speciális Olimpia Szövetség sikersportját, a bocsát, melyet Varga Ágnes Veronika, Horváth Zsolt, Perskó Gábor Szilárd és Pál András speciális olimpikonok mutattak be az érdeklődőknek, emellett ülő röplabdázhattak és floorballozhattak. A nap csúcspontja és egyben legjobban kifejező mozzanata a közös sorverseny volt, ahol ép és fogyatékos együtt küzdött a közös cél elérése érdekében. /hg/

 

Magyar Parasport Napja a Batsányi Iskolában

| hírek, sport |