Hársfalvi Zsófia sportszerető családba született, akiknél a mindennapos sportolás és az ezt kísérő életmód elengedhetetlen lételeme az életnek. Júlia a kézilabdát választotta sportágának, amiben megvalósíthatja önmagát és elérheti céljait.

 

– Kérlek, mesélj róla, hogy kerültél kapcsolatba a kézilabdával, majd később a strandkézivel?

 

– Kézilabdázni 5. osztályos koromban kezdtem a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában, Somogyi Andrea osztályfőnököm volt az edzőnk az iskolai csapatban. Annyira megtetszett a sportág, hogy végül egyesületi szinten is kipróbáltam magam, így csatlakoztam a Tapolca VSE-hez, ahol először Antal Edit volt az edzőm. Sokáig játszottam Tapolcán NB2-ben, majd amikor továbbtanulás miatt Budapestre költöztem, átigazoltam a Kinizsi TTK-hoz, majd egy rövid gödi kitérő után immár 6. éve a Budakalászi SC játékosa vagyok, és az NB2 északi csoportjában versenyzünk.

 

 

A strandkézilabdával még a tapolcai idők alatt ismerkedtem meg, Berecz Nikolett akkori csapattársam és barátnőm invitált játszani. Csatlakozott hozzánk jó pár csapattársunk is, és megalakítottuk a Királylányok, majd a Beach Angels csapatát. 2013-ban sikerült bejutnunk az országos döntőbe, ez volt a legnagyobb sikerünk. 2015-ben már teremben a Kinizsi TTK játékosa voltam, és Jónás Judit csapattársam, aki az OVB Beach Girls csapatában strandkézilabdázott, megkérdezte, hogy nem lenne-e kedvem csatlakozni a csapathoz. Mivel többszörös országos bajnok, valamint nemzetközi szinten is eredményes csapatról volt szó, akiknek a játékát mindig is csodáltam, hatalmas megtiszteltetés volt számomra, hogy csatlakozhattam. Azóta is itt játszom, és nagyon sok felejthetetlen emléket szereztem a csapat tagjaként.

 

– Mely eredményeidre vagy a legbüszkébb?

 

– A legbüszkébb az idei strandkézi szezonban elért eredményeinkre vagyok, hiszen júniusban megnyertük a strandkézilabda Magyar Kupát, augusztusban az országos bajnokságot, és októberben pedig az EHF Champions’ Cupot (az ún. Bajnokok Tornáját, ami teremkézilabdában a BL-nek felel meg), valamint kvalifikáltuk magunkat a jövő évi ebt Masters Finals-re is.

 

Hársfalvi Zsófia emeli magasba a legrangosabb strandkézilabda torna győztesének járó kupát fotó: helyszíni

 

Ebben a versenyrendszerben európai klubcsapatok versenyeznek, és minden országból hivatalosan egy csapat kvalifikál a döntőre, aki a legtöbb pontot gyűjti a nemzetközi kvalifikációs tornákon. Idén nyáron ez nekünk sikerült, a döntőre jövő júniusban kerül majd sor.

 

– Az edzések és a versenyzés mellett mivel foglalkozol?

 

– Már 5 éve dolgozom a Magyar Kézilabda Szövetségben, mint sportszervező, ezen kívül játékvezető is vagyok, jelenleg az nb1/b-s (másodosztályú) keret tagja társammal, Mórocz Rékával, akivel a kezdetek óta együtt tevékenykedünk.

 

– Mesélj, kérlek a nemzetközi versenyről, milyen élményekkel gazdagodtál, hogy sikerült zárni a tornát?

 

– A Bajnokok Tornájára az augusztusi országos döntőn elért 1. helyezésünkkel kvalifikáltunk. Egyszer már részt vehettem ezen a versenyen 2015-ben a Kanári-szigeteken, akkor szabadkártyásként jutottunk ki, mert abban az évben 2. helyen végeztünk a bajnokságban, de idén alanyi jogon kvalifikáltunk.

 

 

A versenynek a Madeira melletti Porto Santo szigete adott otthont, ez plusz motivációt jelentett, hiszen ide nem minden nap utazik az ember. Nagyon erős mezőny alakult ki, a csoportmeccseken egy vereséget szenvedtünk, valamint a középdöntős csoportban is egy mérkőzést vesztettünk el, de így is negyeddöntőt játszhattunk. Ez különösen fontos mérkőzés volt számunkra, hiszen a magyar bajnokságban nagy rivális Szentendre csapatával kellett megküzdenünk a négybe jutásért egy nagyon szoros mérkőzésen, ahol végül szétlövéssel sikerült nyernünk. Az elődöntőben egy lengyel csapatot vertünk meg, így bejutottunk a döntőbe, amelyet a dán bajnokkal játszottunk. Az első szettet a dánok viszonylag simán nyerték, de nem adtuk fel, így a második szettben mi arattunk győzelmet, és szétlövéssel dőlt el az aranyérem sorsa.

 

 

Nagyon alaposan felkészültünk a dán csapat játékára és a szétlövésre is, nálunk senki nem hibázott lövést, a kapusaink pedig nagyon jól védtek, így végül egy végletekig kiélezett döntő után a mi nyakunkba került az aranyérem, és 2022-ben az OVB Beach Girls nyerte a Bajnokok Tornáját.

 

– Hogy képzeled el a jövőt, milyen terveket szeretnél megvalósítani?

 

– Bár már lassan 30 éves leszek, amíg a kézilabda ennyi pozitív élményt ad akár teremben, akár strandon, szeretném folytatni. A terembajnokságban nagyon erős csoportunk van, de tavaly sikerült megszereznünk a 4. helyet, örülnék, ha idén is hasonló eredményt tudnánk elérni.

 

 

Strandkézilabdában szeretném megismételni az idén nyáron elért eredményeket és ezen felül a Masters döntőn is jó eredményt elérni és úgy érzem, erre van is esélyünk, mert nagyon jó csapatunk van. /hg/

 

Hársfalvi Zsófia nívós nemzetközi strandkézilabda tornán szerzett aranyérmet

| hírek, sport |