A városban kevesen tudják, hogy a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége (MABÉOSZ) tapolcai  szervezettel is rendelkezik, pedig igen, a helyi kört Kiss Péter vezeti. A jelenleg szerény létszámú, de annál lelkesebb tagsággal rendelkező Tapolcai Bélyeggyűjtő Kör minden hónap harmadik hetében, csütörtökönként tartja meg összejöveteleit a Tamási Áron Művelődési Központ emeleti kistermében. Megtudtam, szeretnék a jövőben népszerűbbé tenni a klubot, például szívesen avatnának be fiatalokat kedves hobbijukba, amit sok örömet nyújtó, hasznos szabadidős elfoglaltságnak tartanak.  Kiss Péterrel és Németh István Péter tagtárssal beszélgettem. 

 

 

Kiss Péter büszkeségei, a páratlan szépségű, igényes grafikai, bélyegtervező munkáról tanúskodó, számos témát feldolgozó bélyegsorozatok /fotók:tl/

 

Mindannyian tudjuk, a számítógépek, a gyors internetes kommunikáció elterjedése perifériára szorította a postai magánlevelezéseket. Úgy okoskodhatunk, talán ezzel párhuzamosan a levélbélyegek gyűjtésének évszázados reneszánsza is lecsengett. Ez nem teljesen van így.  Bélyegek, bélyegsorozatok ma is születnek és egy valóban elhivatott gyűjtő, gyűjtő marad élete végéig. Kiss Péter szerint, az országos bélyeggyűjtő szervezet helyi tagszervezetének, tagtársának lenni egyfajta rang, hiszen ehhez a szép és hasznos hobbihoz nem csak ambíció kell, hanem tudás is. Magyarország a világban bélyegnagyhatalomnak számított a szocialista évtizedekben, Tapolcán akkoriban kifejezetten sok helyi lakos kedvelt időtöltése volt. Jelenleg Kiss Péter biztonsági őr, Dr. Kurkó György fogorvos, Tamás Lajos kántor, nyugalmazott tanár, Böröndi Ferenc nyugalmazott tanár, Mitterstiller Józsefné nyugalmazott tanár, Németh István Péter író és Szabó Brigitta diák jelentik a helyi bélyegköri tagságot. Ők havonta megkapják a Bélyegvilág kiadványt, amely a hajdani Filatéliai Szemlét váltotta fel a bélyeggyűjtők “kötelező olvasmányai” között.  De miben is rejlik a bélyeggyűjtés haszna és öröme? A kör vezetője szerint, a világ bélyegein valamilyen formában minden megjelenik, ami a tudományokban, a technikában, a történelemben, a sportban, de a kultúra bármely területén híressé, ismertté vált a történelem folyamán. Miközben érdeklődésünknek megfelelően, bizonyos tematika, vagy egyéb rendező elvek mentén, például ritkaságokra specializáltan sokasodnak bélyegeink albumainkban, rengeteg ismeretre, végső soron műveltségre teszünk szert. – Ez a szabadidős elfoglaltság valódi értéket teremt- dícsérte a bélyeggyűjtést Kiss Péter.

 

 

Tapolcai nevezetességek is bélyegre kerültek a nyolcvanas években. Így írja a katalógus: “A tapolcai Malom-tavat és Gabriella Szállót ábrázoló érték”

 

Régóta gyűjt bélyeget, elsősorban a  CHRISTKINDL-motívumú, vagyis a karácsonyi osztrák példányokat Németh István Péter tapolcai író, költő is.  Ő is hasonlóan fogalmaz, a bélyegek, a bélyeggyűjtés hasznos dolog, rengeteg szépséggel és  információval gazdagítja az embert, ugyanakkor “a világ nemzeteinek egyfajta szellemi védjegye”.  – Egész Magyarországon, de Tapolcán is nagy bélyeggyűjtő élet folyt a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években. Itt említsük meg Mercsényi Pált, Pali bácsit, aki  a 70-es években vezette a helyi bélyeggyűjtő kört és elsősorban Napóleont ábrázoló bélyegeket gyűjtött. De általában is elmondható, hogy Tapolcán az entellektüeleknek az egyik kedvelt szabadidős tevékenysége volt. Többeket is megemlíthetnénk közülük, például  Dr. Sáry Gyula, Dr. Zsiray Ferenc, Dr. Stenszky Gyula orvosok, Dr. Vígh Miklós ügyvéd és Farkas Gyula középiskolai tanár életükben a lelkes tapolcai gyűjtők közé tartoztak, de említhetném Hosszú Istvánt is, aki mind a mai napig lelkes gyakorlója a hobbinak- érintette a helyi bélyeggyűjtés múltjának alakjait Németh István Péter, aki Takáts Gyula becehegyi poétét is idézte: “Szépnek és hasznosnak kell lennie minden alkotásunknak, tárgyunknak! ” – Ha valami, akkor a bélyegek biztosan azok- tette hozzá a tapolcai író, aki elárulta, városunk nagy szülötte, Batsányi János például két magyar bélyegen is szerepelt. – Batsányi János arcképével a Magyar Posta két bélyeget is megjelentetett. Az elsőt még 1947-ben, a Szabadsághőseink sorozat egyik értékeként, majd 1963-ban, a költő bicentenáriuma alkalmából. A keszthelyi ifjúsági találkozóról az ötvenes végén, majd a Helikon ünnepségekről éppen a második Batsányi-bélyeggel egyidőben emlékezett meg bélyegkiadásunk. A sümegi vár valamint a keszthelyi Festetics-kastélyról készült rajz szintén szerepelt a kiadványokon. 1975-ben ünnepelték Batsányi diákvárosában a Georgikon alapításának 175. évfordulóját. Egyedi bélyeg jelent meg az alkalomra. 1983-ban aztán Baselben gyűltek össze filatelista szakemberek és gyűjtők a Nemzetközi Motívum Kiállításra. Motívumgyűjtő az, aki virágokat, festményeket, költőket, űrhajós tárgyú bélyegekből állítja össze albumait. Vagy éppen szülőföldjéhez kapcsolódó tematikákkal. A svájci kiállításról a Magyar Posta olyan bélyeget bocsátott ki, amely a tapolcai Malom-tavat ábrázolta! Ennek a partján született Batsányi. A költő feleségéről, Baumberg Gabrielláról kapta a malomból lett szálloda a nevét, amelynek a vízen tükröződő malomkerekét is rárajzolta a bélyegre annak tervezője, Widerkomm Ervin. /Töreky L./

 

Németh István Péter (jobbról) és Kiss Péter. A közös hobbi hozta őket a tapolcai bélyeggyűjtők körébe 

 

A bélyeg szép, a bélyeggyűjtés pedig örömteli és hasznos hobbi  

| hírek, közélet, kultúra |