Magyarország eddigi legnagyobb, jelenleg próbaüzem alatt működő naperőművét tekintette meg egy önkormányzati képviselőkből, bizottsági tagokból, hivatali vezetőkből és sajtómunkatársakból álló tapolcai csoport Szolnoktól néhány kilométerre csütörtökön. A szemlére annak apropóján került sor, hogy Tapolca északi határában is tervezi egy befektető csoport, hogy 100-150 hektáron, magánterületen, hasonló létesítményt építene, illetve üzemeltetne a jövőben, ezért minden tapasztalat e téren hasznos lehet, segítheti a döntéshozókat.

 

 

Buda József műszaki ellenőr,  szakmérnök a Szolnok közeli helyszínen elmondta, egy 187 hektáros, 11 aranykorona értékű, szikesedésre hajlamos valamikori mezőgazdasági területen valósult meg a török befektető elképzelése. Három évig tartott a teljes engedélyezési folyamat, a kivitelezés tavaly június közepén kezdődött és mára befejezéshez közeli állapotba jutott. Jelenleg a létesítmény próbaüzem alatt áll, áram folyik a vezetékekben-hangzott el. – Az építési folyamat minden részletében környezetbarát, betonmentes technológiákra és építőanyagokra támaszkodott, a beruházó is kifejezetten ezt kérte a kivitelezőtől.

 

 

A működés során egy monitoring rendszer méri a panelek és a környezet hőmérsékletét. Kollégáimmal egész nyáron itt dolgoztunk, nem tapasztaltunk távoli területeken mért környezeti hőmérséklethez képest változást,  a növényzet lett dúsabb a napelemek árnyékában- válaszolt kérdéseinkre Buda József.  A napelemes szakembertől megtudtuk, hogy 25 éves élettartamra számítanak a naperőmű működését illetően, utána gyakorlatilag problémamentes a rekultiváció, akár azonnal visszaállítható a mezőgazdasági hasznosítás.

 

 

 

A naperőmű területén a gyommentesítést vegyszermentesen, kaszálással oldják meg, amelyet egy szolnoki cég, mint külső vállalkozó végez el. A beruházáson közel négyszázan dolgoztak az elmúlt időszakban, az üzemeletetés ennél jóval kevesebb emberrel megoldható, öt szellemi dolgozó állandó jelenlétével és a panelek mosásával, kaszálással összefüggésben foglalkoztatnak majd hozzáértő külső embereket. A környéken élők, gazdálkodók, földtulajdonosok részéről pozitív volt mindvégig a hozzáállás, örültek annak is,  hogy jó minőségű, szilárd útburkolatokat kapott a beruházás során a terület, megújultak, jól használhatóvá váltak a környékbeli mezőgazdasági utak. Dobó Zoltán polgármester hasznosnak ítélte a látogatást, mint elmondta, arra voltak leginkább kíváncsiak, hogy egy 100 hektárnál is nagyobb naperőmű milyen látványt és környezeti terhelést jelent. – Az itt dolgozó fiatal mérnökcsapattól, a befektetők képviselőitől minden felmerült kérdésünkre választ kaptunk, személyesen úgy látom, hogy Tapolca is jól járhat egy hasonló beruházással-fogalmazott.  /Töreky László/

 

FOTÓGALÉRIA

Tapasztalatokért utaztak el a Szolnok környéki naperőműhöz (fotógalériával)

| gazdaság, gazdaság, hírek, önkormányzat |