Tapolca 56-os emlékhelyein helyeztek el koszorúkat az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 66. évfordulójára szervezett emlékséta résztvevői a mai nap délelőttjén. Az ünnepség központi eseményei a Katonai Emlékparkban zajlottak, ahol a város polgármestere méltatta 56 szellemét és hőseit.

 


 

Tóth Istvánnak,  az 56-os  tapolcai események áldozatának sírjánál koszorúznak a város önkormányzata nevében, Pass Sándor és Puskás Ákos alpolgármesterek

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek bazalt emlékművénél koszorút helyezett el Tapolca Város Önkormányzata nevében Dobó Zoltán polgármester és dr. Iker Viktória jegyző, a Tapolca Járási Hivatal nevében Szabóné Szakács Judit hivatalvezető, az Egységben Tapolczáért Egyesülettől Pass Sándor és Bertalan Csaba, a Radeczky Hagyományőrző Huszáregyesület nevében  Labovszky Imre huszár főhadnagy, a Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület nevében Vitéz Németh Zsolt tiszteletbeli csendőr őrmester, a Tapolcai Nőklub Egyesülettől Varga Károlyné elnök és Bálint Györgyné alelnök, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Tapolca és Környéke Bányászati Hagyományápoló Egyesület nevében Podányi Tibor elnök, a Rákóczy Szövetség Helyi Szervezetétől Bányai Barbara elnök és Kardos Marcell az ifjúsági tagozat tagja, a Szeretem a Városom Egyesület nevében Horváthné Somogyi Ildikó és Bognár Róbert, a Tanúhegyek Egyesülete nevében Ángyán Györgyné és Sabján Géza, a Tapolcai Lokálpatriótáktól Takács Gábor és Horváth Gábor, a Városszépítő Egyesület nevében dr. Décsey Sándor, a Demokratikus Koalíciótól Sibak András, a Fidesz tapolcai szervezete nevében Máté Sándorné és Horváth Ernő, az MSZP Tapolca és Környéke szervezetének nevében Balázsné Kiss Éva és Peszleg Gyula, a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolától Patonai Szilvia igazgató és Németh Erzsébet pedagógus.

 

Dominek Ilona, a TÁMK színjátszó klubjának tagja Mindszenty József gondolatait idézte az ünnepségen… 

 

A megemlékezésen Dominek Ilona, a Tamási Áron Művelődési Központ színjátszó körének tagja, Mindszenty József hercegprímás, esztergomi érsek 1956. november 3-án elmondott nagy ívű beszédéből idézett, amelyben az egyház embere a magyar törekvések alátámasztásul többek között arra mutatott rá, hogy “a nemzeti érzésnek nem szabad harcok forrásává válni az országok között, hanem az igazság fundamentuma, a békés együttélés záloga kell, hogy legyen…, így az egyik ország haladása a másikat is előre viszi”.

 

Dobó Zoltán: 56 hőseit nekünk, utódoknak kell élővé tenni…

 

Dobó Zoltán polgármester arra mutatott rá, hogy Magyarország, mi magyarok bővelkedünk szabadságharcokban, hősökben, mártírokban. – 1956-ban immár sokadszor döntött úgy a nemzet, hogy önállóan, békében, a nemzet sorsára koncentrálva szeretne élni. Nem akartunk senki ellen és senki mellett sem tenni, de ez is sok volt azoknak, akik vérbe fojtották a magyarok szabadságvágyát. Vajon képesek lennénk-e ma ellentmondani egy hatalmas és mindent elsöprő erőnek? Lennének-e újra mártírjaink, vezéreink? Csatáinkból általában erkölcsi győztesként kerültünk ki, hiszen 56-ban is közel egymilliós szovjet hadsereggel álltunk szembe. A kor hőseit nekünk, utódoknak kell élővé tenni. Emlékezzünk rájuk és jusson eszünkbe, hogy 100 évenként minden tisztességes ember fölnéz egyszer-egyszer a magyarokra-fogalmazott a polgármester.

 

A koszorúzások a Katonai Emlékparkban kezdődtek, majd a temetőben, illetve  a földhivatalnál és a tóparti Panteon fal 56-os emléktábláinál folytatódtak. /Töreky László/

 

Koszorúk, mécsesek, nemzeti színű szalagok a Katonai Emlékpark 1956-os emlékművénél 2022. október 23-án délelőtt

 

A kórház falán….

 

A földhivatalnál…

 

A Panteon falnál…

 

A régi temetőben…

 

Szabadságharcunkra, hőseinkre, mártírjainkra emlékeztünk ma

| hírek, kultúra, önkormányzat |