Az energiahordozók árai, különösen a tapolcai távfűtés kazánjait is tápláló gáz szabadpiaci árának drasztikus emelkedése miatt technikai értekezletre hívta össze a legfontosabb városi intézmények képviselőit Dobó Zoltán polgármester a hivatal udvari tanácstermébe, szerda délután. Előzetesen arra a kérték az érintetteket, hogy vizsgálják meg, saját területükön, intézményeikben milyen energiatakarékossági intézkedésekre lesz lehetőség a közeljövőben.

 

 

Az eseményen részt vett Gáspár András, a Tapolcai Városgazdálkodási Kft. igazgatója, Sikos Rita, a Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézet igazgatója, Horváth Zoltánné, a Tapolcai Kertvárosi Óvoda vezetője, Rédli Károly, a Csermák József Rendezvénycsarnokot és a Tamási Áron Művelődési Központot is üzemeltető Tapolca Kft. vezetője, Mezőssy Tamás, a Tapolcai Diák- és Közétkeztető Kft. igazgatója, dr. Décsey Sándor, a Wass Albert Könyvtár és Múzeum igazgatója, Barczáné Tóth Boglárka, a Tamási Áron Művelődési Központ intézményvezetője, Töreky László, a Tapolcai Média kft. ügyvezetője, dr. Iker Viktória jegyző és a város több önkormányzati képviselője is.

 

 

Dobó Zoltán polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az energiapiacon bekövetkező drasztikus árnövekedés a város költségvetésére is veszélyt jelent, az intézmények, önkormányzati épületek őszi-téli fűtése gyakorlatilag finanszírozhatatlan lenne a város számára. Ha a jelenlegi, nagyjából tizennégyszeres gázár marad, vagy nem mérséklődik jelentősen az emelkedés előtti  gázárhoz közelítve, illetve nem kapnak az önkormányzatok valamiféle kompenzációt, úgy időleges, illetve részleges fűtésszüneteltetéssel,esetleg intézménybezárásokkal is számolni kell.

 

Barczéné Tóth Boglárka, a Tamási Áron Művelődési Központ, dr. Décsey Sándor pedig a városi könyvtár és múzeum képviseletében volt jelen az értekezleten. Korábban a covid, most a fűtés árának drágulása állíthatja újabb kihívások elé a két művelődési intézmény dolgozóit, céljait /fotók: mr/

 

Számos észrevétel, takarékossági ötlet mellett elhangzott, amennyiben nagyobb mértékű válságintézkedésre lenne szükség, úgy az  elsősorban a polgármesteri hivatal épületének fűtését, illetve a kulturális-sport intézmények és szolgáltatások (könyvtár, múzeum, művelődési Központ, rendezvénycsarnok, mozi, strand stb.) működését, szervezését érinti majd, míg az óvodai-, bölcsődei- és idősellátást nem. A polgármester nyomatékosította, a munkahelyek megtartása, illetve a felsorolt szociális ellátási területek jelenlegi színvonalának (az érintett épületek belső hőmérsékletének) biztosítása továbbra is elsőbbséget élvez az intézményrendszeren belül. /Töreky L./

 

“Finanszírozhatatlan lenne a jelenlegi gázár” – értekeztek az önkormányzat cégei, intézményei

| gazdaság, hírek, kultúra, önkormányzat |