Második alkalommal rendezték meg az Országos Kis Bajtársak találkozóját Pákozdon, a Nemzeti Katonai Emlékparkban. Az esemény közel húsz tapolcai diák számára jelentett különleges, élménydús napot szeptember 17-én, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége és a Tapolca és környéke Honvéd Bajtársi Egyesület elnökének, Nacsa Ferencnek  támogatásával, irányításával. 

 

 

Nacsa Ferenc lapunknak elmondta, a programot Bajner Imre, a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Általános Iskola igazgatója, valamint Dobó Zoltán polgármester is támogatta, az utóbbi biztosította a 18 tapolcai diák utaztatását. A rendezvény megnyitóját követően a jelenlévők megkoszorúzták a Magyar Honvédség békefenntartó alakulatainak feladatai során elhunyt katonák emlékhelyét a Békefenntartók Emlékparkjában, valamint a Magyar Honvédség volt alakulatainak és az ott szolgált katonáknak az emlékoszlopait. A protokoll ünnepséget követően meglátogatták a fiatalok és kísérőik a programsátrakat és bemutatóhelyeket, ahol a legnépszerűbb eszköz a repülőgép szimulátor,a tűzszerész robot és a repülőgép lézerlövészet szimulátor volt, ez utóbbi a 21. századi csúcstechnikát képviselte.

 

 

 

A kispuska lövészetet megelőzte a lézerpuskákkal való célbalövés, az akadálypálya és a kézigránáttal célbadobás. A régi és az új kézifegyverek bemutatóhelye az 1948 – 2020 közötti lőfegyvereket és fejlődésüket mutatta be, de a helyszínen felpróbálhatók voltak a legújabb kevlár golyóálló mellények is,  ezek súlyát és érzetét fegyverrel a kézben tapasztalhatták meg a fiatalok, akik a bemutató helyeken és az állomáshelyeken pontokat gyűjthettek.

 

 

Ezekért később a programra jellemző ajándékok jártak. Sokak számára jelenett nagy élményt a pákozdi csatát bemutató terem, ahol a szabadságharc vezetőit, a korabeli haditanács tagjait, a csata eldöntőit és tervezőit viaszbábuként mutatták meg a kiállítók. A rendezvény befejezéseként megtekintették a tapolcai fiatalok is az első világháború lövészárok rendszerét, amit a diákok végigjárhattak és ott korabeli fegyverekkel és hagyományőrző katonákkal találkozhattak.

 

 

Végezetül a pákozdi csata emlékmű megtekintésével vettek búcsút a gyerekek a II. Kis Bajtársak Országos Találkozó rendezvénytől. A Magyar Honvédség által biztosított ellátás és kiszolgálás felhőtlen programot biztosított a résztvevő közel 600 fiatal, köztük 18 tapolcai diák számára, amiért nagy köszönet jár a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének- hangsúlyozta Nacsa Ferenc.  /tl/

 

Élménydús nap Pákozdon, a katonai hagyományok és a modern honvédelem jegyében

| hírek, honvédelem, közélet, oktatás |