Kővágóörsön állította ki festményeit és rajzait a Tapolcai Rajzbarátok Körének négy tagja, Stankovics Béláné Anikó, Pálffyné Szabó Éva, Mező Lászlóné Kovács Julianna és Varga Károly “Káli-medence… és más” -címmel a helyi művelődési házban.  Augusztus 15- ig látogatható kiállításuk elnyerte a művészetkedvelő közönség és szakemberek elismerését egyaránt. Az alkotókat és alkotásaikat részletesen Hangodi László főmuzeológus mutatta be az eseményen.

 

A közönséget, az alkotókat elsőként Csúri Ákos, a Kőfeszt főszervezője köszöntötte, aki Salgó Zitának, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány munkatársának adta át a szót.

 

Salgó Zita: Az amatőr művész nem sémákban gondolkodik, hiteles, őszinte, alkotása érzelmeket tükröz vissza…

 

A filmesztéta, művészettörténész köszönetet mondott, hogy a Kőfeszt befogadta az alapítvány képzőművészeti klubjának rendezvényét, majd méltatta a műkedvelő alkotókat és az általuk képviselt amatőr képzőművészeti mozgalmat. –  Sokan azt hiszik, hogy az amatőr szó alacsony minőséget jelent, pedig a képzőművészetben ez szó korántsem negatívum, inkább az őszinte, szenvedélyes, eredeti, hiteles alkotási folyamatot jelenti, ahol a művész nem betanult sémák alapján gondolkozik, a mű szívből jön és valódi érzelmeket tükröz vissza- hangsúlyozta.

 

Hangodi László: A Tapolcai Rajzbarátok Körének tagjai valódi örömélményt kínálnak önmaguk számára az alkotás folyamatában és kiállításaik látogatói felé egyaránt…

 

A kiállítást a rajztanári diplomával és gyakorlattal  is rendelkező Hangodi László nyitotta meg. A Wass Albert Könyvtár és Múzeum főmuzeológusa részben csatlakozva az előtte szólóhoz, az amatőr szó jelentését igyekezett pozitív megvilágításba helyezni, rámutatva a szó eredeti latin jelentésére, amely a szerető, kedvelő jelentést takarja. Az alkotókat, pályafutásukat  és munkáikat közelebbről részletesen is bemutatva rámutatott, mindegyikőjük egyéni életpályát mondhat magáénak, ám az alkotás iránti olthatatlan vágy közös tulajdonságuk. – A Tapolcai Rajzbarátok Köre egy sokszínű, jókedvű közösség, amely hosszú ideje alkot és mutatja be munkáit valódi örömélményt kínálva az alkotónak és kiállításaik látogatóinak egyaránt- fogalmazott… /Töreky L./

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tapolcai Rajzbarátok mutatták be a Káli-medence szellemét a Kőfeszten

| hírek, közélet, kultúra |