Öt napirendi pontot tárgyaltak meg a mai délelőtti rendkívüli nyilvános bizottsági és testületi üléseken a bizottsági tagok és a  képviselők, ám a város jóvoltából az elmúlt években komoly anyagi támogatást élvező, nagy múltú TIAC sportegyesület frissen átvilágított gazdálkodása, az ott tapasztalt, sokmilliós közpénzt érintő  szabálytalanságok ismertetése minden egyéb napirendi témát elhomályosított (ezekről természetesen később beszámolunk). Dobó Zoltán polgármester, illetve az Egységben Tapolczáért Egyesület a rendkívüli ülést követően sajtótájékoztatót tartott.

 

– Komoly bajban van a TIAC, Tapolca egyik legrégebbi civil szervezete. Talán fennállása óta a legnagyobb bajban! – értékelte a testületi ülésen elhangzottakat Dobó Zoltán.  Az előzményekre kitérve elhangzott, Takács Gábor, a TIAC  korábbi elnökének közelmúltbeli lemondása után, akadt ugyan jelentkező, alkalmas jelölt a tisztség betöltésére, ám a jelölt  a megválasztása előtt arra kérte a várost, hogy világítsák át az egyesület gazdálkodását pénzügyi, számviteli és jogi értelemben egyaránt.

 

 

A vizsgálat megtörtént, annak  eredménye ( amelyet  ifj. Dr. Szilágyi István ügyvéd és Porkoláb Zsolt független könyvvizsgáló ismertetett az ülésen )  azonban lesújtó képet festett a TIAC gazdálkodásáról, az ott tapasztalt, a város támogatását és TAO-s pályázati pénzeket is érintő gazdálkodásról.

 

 

A feltárt problémák között visszaélésekre alkalmas költség-elszámolási gyakorlatok, többek között a házipénztár kezelésével kapcsolatos szabálytalanságok, érthetetlen kiküldetési rendelvények, szükségtelennek tűnő szolgáltatások megrendelése is felmerült. Az ügyvéd szerint, ezekért a TIAC lemondott elnöke a felelős…   A polgármester szerint, akár több tízmillió forint is hiányozhat így az egyesület kasszájából.   – Mindent meg fogunk tenni, hogy tisztán lássunk, hogy megtudjuk mi történt a város által az elmúlt években több, mint 57 millió forinttal támogatott TIAC-cal?  A szükséges jogi lépéseket, az ügyészségi feljelentést ismeretlen tettes ellen megtettük. Minden probléma ellenére megpróbáljuk egyben tartani a sportegyesület csapatait, hiszen számunkra az ott futballozó 150 gyermek nagyon fontos,  nekik minden segítséget  megadunk- hangsúlyozta a város polgármestere. Pass Sándor alpolgármester kiegészítve a Dobó Zoltán által elmondottakat, hozzátette, a város 500 ezer forintot biztosít a helyzet mielőbbi jogi rendezésére. Az érintett játékosokat, szülőket pedig holnap a Bauxit pályára hívják, hogy őket is tájékoztassák a kialakult helyzetről. /Töreky László/

 

Bajban a TIAC, lesújtó eredménnyel zárult az “átvilágítás”

| gazdaság, hírek, önkormányzat, sport |