Az elmúlt héten egyre több biztos jele mutatkozott annak, hogy hamarosan vége az idei tanévnek. Éppen elmúltak a bizonyítványba kerülő érdemjegyek miatti küzdelmek és izgalmak a diákokban, a leadandó tankönyvek is már az iskolakönyvtárban pihenhették a tanév megpróbáltatásait, ráadásul a tanítás után egyre többeket csábítottak magukhoz a városi strand medencéi.

 

Talán pontosan ezért volt furcsa, hogy erre az időre esett az iskolaév mégiscsak egyik leghangulatosabb és – minden kétséget kizáróan – egyik legsikeresebb rendezvénye. Török Attiláné, Tapolca város díszpolgára, a Bárdos iskola egykori pedagógusa, és a Tapolcai Kamarakórus karnagya kezdeményezésére ugyanis ismét megrendezték a nyárköszöntő kórustalálkozót. Nem is lehetett volna mindehhez jobb és alkalmasabb helyszínt találni a Járdányi Pál zeneiskola udvaránál, a hatalmas gesztenyefa árnyékában. Három dalos közösség, a Bárdos iskolából a gyermekkórus és a Kicsinyek Kórusa, valamint a Tapolcai Kamarakórus lépett fel egymás után.

 

Kórus és közönség a zeneiskola udvarán /fotó: Keszler József/

 

A koncert közös énekléssel indult, a „Viva la musica” hangjai sokakat becsábítottak az udvarba, így hamar betelt minden maradék ülő- és állóhely is. A Sellyei-Cseh Ágnes vezette Kicsinyek Kórusa különös lelkesedéssel készült a fellépésre, hiszen ekkora közönség előtt most mutatkoztak be először. Az izgalom hamar elszállt és a harmadikosok és negyedikesekből álló énekkar ragyogó előadással örvendeztette meg a hallgatóságot. Kodály: Fehérliliomszál, Bakonyi népdalcsokor, Balázs Árpád tavaszébresztő, Daróczi-Bárdos fogócska című műveinek előadását vastapssal jutalmazta a közönség. Igazi szünidőt váró, nyári hangulatú műsort állított össze Király Eszter, a Bárdos Lajos Gyermekkar vezetője. Örvendetes volt látni a felszabadult éneklést, hallani a kristálytiszta szólamokat, a magabiztos szólókat. Balázs Árpád-Cserfábul van, és Tavaszlesen  darabjai, Gastoldi-Tavasz, Bárdos Lajos-Tünde-nóta, és Falu végén, Karai József-Hív a messzeség! , Mozart- Ó, felvirradt a szép óra!, műveinek professzionális előadása méltán vívta ki a közönség tapsban kifejezett hangos elismerését. Az iskolásokat zongorán Takácsné Németh Magdolna, a Járdányi zeneiskola zongora tanszakának vezetője kísérte, aki maga is tagja a Tapolcai Kamarakórusnak. Az ő műsoruk koronázta meg az estet.

 

A kórusok jókedvűen, felszabadultan adták elő dalaikat, a közönség pedig nagyon jól szórakozott /fotó:dz/

 

Török Attiláné vidámságot és humort sem nélkülöző darabokat választott, olyan műveket, amelyek jól megmutatták, hogy hogyan kovácsolja közösséggé a több mint két évtizede fennálló, gálakórus minősítéssel rendelkező énekkart a muzsika, hogyan lehetséges a jókedvű felszabadultsággal való szórakoztatás. Előadásukban szárnyalt a Szárnyas pletyka (Henryk Gorecki), de dalba foglalták azt is, hogy bizony, Oly jó a nyár (Somorjai József). A koncert a három fellépő kórus közös éneklésével zárult, ahol a Balatoni legények vidám történeteit megéneklő népdalba, negyedik kórusként már a közönség is bekapcsolódott. /km/

 

Kapcsolódó videó:

Oly jó a nyár, szép dallal vár… nyárköszöntő kórusmuzsika

Közzétette: Tapolcai Média – 2022. június 14., kedd

 

“Oly jó a nyár, szép dallal vár…”- kórusmuzsika a gesztenyefák árnyékában

| hírek, közélet, kultúra |