Egy korszak zárult le a Veszprémi SZC Gönczy Pál Szakképző Iskola életében 2022. június 10-én, pénteken, hiszen szeptembertől már nem nyit ki a diszeli tanintézmény.

 

 

Tapolca-Diszelben 38 diák kapott még utoljára szakmai bizonyítványt, négy tanuló teljes szakképesítést szerzett, ők szakács és cukrász szakmunkások lettek. 34-en részszakképesítéssel lettek gazdagabbak, hiszen cukrászsegéd, sütőipari és gyorspékségi munkás, konyhai kisegítő, szakácssegéd, konyhai kisegítő és falazó kőműves szakmákból tettek eredményes vizsgát Martonné Tompos Lívia, Szám Péter, Bognár Vincze Dorottya, dr. Májerné Tobak Edit és Jokeszné Szarka Zsófia Ágnes osztályfőnökök osztályainak diákjai.  “Tapolca egy iskolával szegényebb lett a mai napon” – kommentálta a szomorú tényt honlapján az évzáró eseményről szóló beszámolójában a Gönczy.

 

 

 

Az évzáró ünnepségen Szaniszló Edit igazgatónő elmondta, hogy a tanulni vágyókat a jövőben a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiuma fogadja nevelőivel, oktatóival, kollégiumával. Bátorította a diákokat, hogy ragadják meg az eléjük kerülő lehetőségeket, tekintsenek bátran a jövőbe, majd oklevelek és jutalomtárgyak átadásával értékelte egyes diákok képzés alatti teljesítményét. A rendezvényen Tapolca Város Önkormányzatát Puskás Ákos alpolgármester képviselte és jelen volt Szóvári Adél, az iskola előző igazgatója is. A véglegesen megszűnő Tapolca-Diszeli tanintézmény végül két szomorú versrészlettel tudatta az interneten, hogy nincs tovább:  „A szárny megnőtt, üresen áll a fészek,  Csak álom volt a régi jó világ, És mint a fecske alkonyati szélnek, Ma szárnyat bontott egy sereg diák.” /Wass Albert/ „Nincs menekvés! Élni s lenni kell, Fájdalmakban is magasodva, És nem cserélni soha senkivel!” /Sárközi György/.  /tl/

 

Szaniszló Edit igazgató értékelte a tanévet és a diákok teljesítményét  

 

Az iskola rövid története:

Diszel városrészben a Szász Mártonról elnevezett iskola 1983. augusztus 15-e óta működött önállóintézményként, kezdetben enyhe értelmi fogyatékos gyermekek általános iskolájaként. 1997-től (majd 25 éven át) foglalkoztak a középiskolás korosztály képzésével, nevelésével, támogatásával. Többcélú intézményként általános iskolai, szakiskolai, speciális szakiskolai feladatokat láttak el. Az intézmény később számos egyéb tevékenységet is ellátott: volt EGYMI (egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény), mely utazó gyógypedagógusi hálózaton keresztül tartott Tapolca és a járás iskoláiban fejlesztő órákat, de működött ÁMK-ként (általános művelődési központként) is, mely elsősorban Tapolca-Diszel településrészen szervezte a kulturális programokat a lakosság számára. 2015-től kizárólag  a 15 évesnél idősebb diákok, fiatal felnőttek nevelésével, képzésével foglalkoztak, ekkor vette fel Gönczy Pál nevét is az intézmény. Többszörös fenntartóváltást követően, 2021-ben, a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium Gönczy Pál Szakképző Intézményegysége lett az iskola.

 

 

Búcsúzó osztályok, búcsúzó iskola- utolsó évzáró Diszelben

| hírek, oktatás |