„Vitézek, mi lehet ez széles föld felett

  szebb dolog az végeknél?”

(Balassi Bálint: Egy katonaének)

 

Iskolánkból az 5-6. osztályos tanulók maroknyi csapata nagy izgalommal készült testet edzve, elmét pallérozva erre a napra. A felkészülést segítő történelmi segédanyag tanulmányozása mellett, korhű lovagi jelmezeket is készítettek a szülők segítségével- mondta el Lakatosné Szakmándi Erika tanárnő.

 

 

– Május 2-án reggel csapataink buszra szálltak és meg sem álltak a sümegi Ramassetter Vince Általános Iskoláig, ahol már a harcra kész lovagok gyülekeztek, majd erőiket egyesítve hosszú sorokban vonultak a Sümegi vár alá. Itt Sümeg polgármestere és a várkapitány köszöntötte az érkezőket. A köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Kisfaludy László, országunk vezetőinek biztató szavait tolmácsolta elszánt csapataink felé. A várostrom programját, a kihívások teljesítésének menetét Kücsük Mehemed pasa (Németh Zoltán igazgató úr) ismertette. Ezután a táborhelyek elfoglalása következett. A hadtápos segítőcsapatok, a szülők, rögtön munkához is láttak, tüzet raktak, felállították a bográcsokat és hamarosan a füsttel együtt finom illatok csaptak össze Sümeg vára alatt, készült a paprikás krumpli, a gulyásleves a csatában megfáradtan, éhesen visszatérő csapatoknak. Előtte még, perszeaz ostromló seregekre igen komoly próbák vártak.A lovagi erényekben való kiválóságukat bizonyítandóan megmérettettek fizikai erejükben (dobócsillag és ágyúgolyó hajítás, íjászat, sebesültszállítás, várfutás, korhű tánc), elméjük pallérozottságáról pedig a történelmi TOTÓK megoldásával-honfoglalás, Szent László és kora, Anjouk és a lovagok, a középkori egyház témában-tettek tanúbizonyságot.

 

 

 

A nemes küzdelem jutalma a nap végén, a várkapitány ajándéka, a lovagi torna bemutató volt, amelyen kis lovagjaink, udvarhölgyeink önfeledten szurkoltak a mongol és a magyar harcosoknak egyaránt. Az eredményhirdetésen pedig együtt örültek, elismerően tapsoltak a helyezést elért csapatoknak.Minden csapat emléklapot kapott, a legjobb nyolc pedig ajándékot is átvehetett a szervezőktől.

 

 

A nap végén, hiszen a lovagok fáradhatatlanok, még a megújult várat is meglátogatták.

Végül fáradtan ugyan, de felejthetetlen élményekben gazdagon, történelmi tudásban, csapatmunkában erősödve tértek haza csapataink. Reméljük, jövőre ismét lehetőségünk lesz részt venni, tudásunkat, rátermettségünket bizonyítani. /Lakatosné Szakmándi Erika/

 

 

Tapolca, 2022.05.04.

XXV. Gyermek várostrom Sümegen- útrakeltek a tapolcai diák lovagok

| hírek, közélet, kultúra, oktatás |