Amint arról a Tapolcai Újság április 22-i lapszámában már röviden beszámoltunk, értékes, régi szentképek újultak meg a Nagyboldogasszony Római katolikus templomban az elmúlt hetekben. Pák András szobrászművész, restaurátor nagyon szép munkát végzett- mondta el lapunknak a helyszínen Csonka Nándor esperes, plébános.

 

 

– Azt gondolom, őseink hallatlan értékeket hagytak ránk itt, a mi plébániánkon is. A régi tapolcaiak tudják, hogy valamikor egy szószék ékesítette a templomot, amelyet nagy valószínűséggel a II. Vatikáni Zsinat idején (1962-65), az egyház liturgikus átalakításakor bontottak le. Nagyon örültünk, amikor néhány elemét megtaláltuk ennek az értéknek, kerestünk hát egy restaurátort, aki vállalta a felújítást. Végül Pák András szobrászművész, restaurátor munkájának eredményeként helyezhettük el a négy evangélista domborművét az oldalkápolnába. Aki látta, bizonyíthatja, hogy gyönyörűek lettek!

 

Máté evangelistát mindig az angyalról ismerhetjük fel

 

Ezékiel  próféta nagy látomásából, a négy élőlény víziójából született szimbólumokról ismerhetjük fel személy szerint az evangélistákat. Lukácsnál a bika szimbólum, Szent Jánosnál a sas jelenik meg. Máté evangélistát az angyalról, míg Márkot az oroszlán szimbólumról ismerhetjük fel- elevenítette fel az egyházti szimbolikát a tapolcai esperes, plébános.

 

Szent Lukács ábrázolása, balján a bikával

 

Csonka Nándor lapunknak elárulta azt is, szívügye, hogy a helyi egyházközösség részére a jövőben egy közösségi tér jöjjön létre a plébánia területén. – Kis lépésekben tudunk haladni, jelenleg az épületeinket járom körbe, hogy mit tudunk belőlük kihozni. Fontos, hogy megfelelő funkciót tudjunk hozzárendelni az elképzelésekhez, de mellette költséghatékonyak is legyünk majd.

 

A pélániaudvar számos felújításra érdemes épületrésszel rendelkezik 

 

 

 

Felmerült, hogy a plébánia udvarán az egyik olyan épületet (napraforgós épület) újítsuk fel, amely korábban is közösségi térként működött. Az érsekség már egy kisebb összeggel hozzájárult a célhoz, de saját forrást is felhasználnánk. Bízom benne, talán az önkormányzat segítségét is megkapjuk hozzá- fogalmazott. /Írás, fotók: Töreky László/

 

Márk evangélista, lábánál az oroszlánnal 

 

Szent Jánosnál a sas jelenik meg, mint vallási, egyházi szimbólum

Nagycsütörtökre új ruhába öltöztek az evangélisták

| hírek, hitélet, közélet, kultúra |