A Káli Art-Park (KAP) – az első év rendhagyó, magánmecenatúrára épülő pályázati felhívás sikerén felbuzdulva – 2021. év végén újabb pályázatot hirdetett kortárs magyar képzőművészek számára. A napokban zajlott le a pályázat eredményhirdetése, a díjazott alkotásokkal pedig immár második alkalommal nyílt meg a Káli Art-Park Szoborkertje.

 

A 2021. őszén meghirdetett nyilvános képzőművészeti pályázat hazai szobrászok kreatív, kortárs, kültéri, már elkészült és szállítható állapotban lévő, közepes vagy nagy méretű alkotásait várta. A benyújtott pályaművek egy hét tagú szakmai zsűri shortlistje alapján lehetőséget kapnak arra, hogy a mai naptól kiállításra és megvásárlásra kerüljenek a Szoborkertben, a legjobbnak ítélt alkotás szobrásza pedig 1.500.000 Ft értékű díjban részesül a Káli Art Inn-ben.

 

A zsűri 13 művet választott ki a pályázó szobrászok alkotásai közül, a legjobbnak ítélt alkotás Énzsöly Kinga Vízszint c. szobra lett. A pályaművek egy éven át lesznek ingyenesen megtekinthetők a KAP-ban.

 

 

 

A pályaműveket elbíráló szakmai zsűri tagjai:

  • Topor Tünde, Artmagazin, főszerkesztő
  • Petrányi Zsolt, A Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője
  • Szabó Ádám szobrászművész, Egyetemi docens
  • Cseh Lili képzőművész, a 2021-ben első helyezést elért szobor alkotója
  • Tóth Pál Sándor, Art consultant, Gyűjteménykezelő
  • Molnár Júlia, Káli Art Inn kft.
  • Héjja Róbert, Káli-medence turizmusáéert T.E. elnöke

 

 

A Káli Art-Park története 2020-ban kezdődött, amikor a Káli Art Inn tulajdonosa és házigazdái a panzió területén szerettek volna helyet biztosítani egy szabadtéri szoborparknak. Köveskál méltán híres a vendéglátásról, gasztronómiáról  és a KAP alapítói azt gondolták, hogy az ide látogató közönség számára érdekes programokat biztosíthatnának ezzel a kulturális helyszínnel. Az alkotásokat bemutató park a Káli Art Inn virágoskertjében kapott helyet. Az ötletgazdák nem titkolt célja az volt, hogy a KAP létrehozásával újabb színt hozzanak a köveskáli kulturális programlehetőségek közé és ezzel növeljék a képzőművészet népszerűségét a környéken.

 

2021-ben, az első pályázati évben több mint kéttucat pályamunka érkezett, melyek közül a hattagú zsűri 13 művet választott ki a pályázó szobrászok alkotásai közül. A Káli Art Fődíját Cseh Lili Egem2 című alkotása nyerte el a zsűri egybehangzó szavazata alapján, a szobrok 2021. június-október között voltak megtekinthetők a KAP-ban.

 

Káli Art Inn

 

A KAP-nak otthon adó Köveskál a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb gyöngyszemében,  a Káli-medence területén télen nyugalommal, tavasszal tündöklő újjászületéssel, nyáron pezsgő élettel, ősszel pedig elbűvölő színpompával várja az érkezőket.

Ebben a csodás környezetben kezdte el a működését több mint 20 éve a Káli Art Inn a 17-18. században épült két központi épülettel és a hozzájuk tartozó melléképületekkel. A főépület az elmúlt 100 évben többször cserélt gazdát, és egy rövid ideig még tiszti kaszinóként is működött. A majdnem eredeti állapotban fennmaradt épületegyüttes ma 3 lakosztálynak ad helyet. Az art hotelhez tartozó vendégház 2000-ben nyitotta meg kapuit 15 szobával, majd 2009 óta étteremmel is kiegészülve várja a vendégeket. A folyamatosan fejlődő és bővülő Káli Art Inn számos hazai és nemzetközi elismeréssel bír, igazi büszkeség, hogy pl, hogy 2010-ben a Sunday Times a 100 legjobb európai szálláshely közé választotta a hotelt.

„A pályázat lehetőséget kínál a szobrász művészek számára, hogy nagyobb közönséggel ismertessék meg alkotásaikat. A Káli-medence természeti szépsége széles közönséget vonz, akik a túrázás, a gasztronómai örömök, melett nyitottak a művészetek iránt is. Az idei kiállítás igen népszerű volt a túristák, a helyiek és a Káli Art Inn vendégei között. Több alkotást a panzióban megszálló vendégek vásároltak meg. Tudomásunk van arról, hogy a szoborparkot felkereső látogatók, megtekintve a digitális kalaúzunk által elérhető információkat, felkeresték személyesen is az alkotókat a műhelyükben. Megtettük ami tőlünk tellik, a kitűzött célunkat elértük, sikerült egy apró, de fontos hidat építeni a közönség és az alkotók közé! Az első év tapasztalataival gazdagodva nagy várakozásal tekintünk a jövő felé.” – összegezi Döbrönte Ildikó,a Káli Art Inn háziasszonya a KAP kialakításának fontosságát. /Kundra Anna/

Kortárs szobrászok alkotásaival nyílt meg a Káli Art-Park

| hírek, kitekintő, közélet, kultúra |