Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselő és Rig Lajos, a Veszprém megye 3-as számú választókerület összellenzéki országgyűlési képviselő jelöltje tartott sajtótájékoztatót a tapolcai áruház előtt szombaton. A legfőbb téma a brüsszeli pénzelosztási mechanizmus jövőbeli lehetséges változása volt, amelyet az ellenzéki politikusok szerint, a jogállam sérülése, a rendszerszintű hazai “pénzlenyúlás” és az ebből fakadó bizalomvesztés indokol.

 

Rig-Gyöngyösi sajtótájékoztató az áruház előtt

 

Egy, az Európai Parlamentben a napokban elfogadott határozati javaslat szerint, az önkormányzatok a jövőben közvetlenül is pályázhatnának uniós forrásokra. (Az elfogadott  javaslat  alapján, az Európai Bizottság jogszabály-javaslatot terjeszthet elő, amelyet később az uniós jogalkotási eljárás során elfogadhatnak.) Gyöngyösi Márton szerint, az EP-ben jelenleg komoly munka folyik a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítése érdekében, azért, hogy a válság sújtotta gazdaságok minél előbb talpra állhassanak. Azonban arra is kell az uniós intézményeknek figyelniük, hogy az EU adófizetőinek pénze ne kerüljön olyan tagállamokhoz és kormányokhoz, akik ezeket a pénzeket “rendszerszinten lenyúlják”. – A magyar kormánnyal szemben van egy nagyon komoly kritika, amely arról szól, hogy Magyarország a korrupciós listák, indexek szerint, az egyik legkorruptabb ország világszinten is- hangsúlyozta a politikus, aki szerint az uniós pénzekből itthon az oligarcha társadalom és a kormánypárt rokonsága, baráti köre gazdagodik. – Az pedig nem igaz, hogy a pedofil törvény elfogadása az EU ellenállásának oka, hiszen fél évvel később fogadta el a fideszes többség a törvényt, minthogy megszületett volna a jogállamisági mechanizmus, amely kimondja a források megvonását azoktól az országoktól, ahol sérül a demokrácia és jogállamiság. A 750 milliárd eurós EU-s helyreállítási alapból, amely 27 tagország talpra állását hivatott segíteni, Magyarországnak 6000 milliárd forint járt volna, amelynek 50 százaléka közel 0 százalékos hitel. Erre nem tartott igényt a kormány, inkább a piacról vett fel hitelt. A rendelkezésre álló forrás másik fele pedig vissza nem térítendő támogatás, amelyet jelenleg  bizalom hiányában nem tud lehívni Magyarország- mondta Gyöngyösi, aki szerint a kormányváltás és az európai ügyészséghez való csatlakozás jelentheti a probléma megoldását.

 

 

Rig Lajos csatlakozva az elmondottakhoz, hozzátette, amennyiben az önkormányzatok a jövőben direktben pályázhatnak az uniós forrásokra, akkor megszüntethető lesz a jelenlegi “urambátyám rendszer”. – A kormánypárti településekkel szemben, jelenleg az ellenzéki városok, falvak, illetve a valóban független települések nem jutnak hozzá az őket megillető forrásokhoz. Az unió által jelenleg visszatartott milliárdoknak pedig bőven lenne helye a térség kerékpárútjainak javításában, fejlesztésében, a települési vízelvezető rendszerek kiépítésében, illetve sok más mellett a tapolcai és ajkai egészségügyi intézmények felújításában és bővítésében is-fogalmazott. /tl/

 

Gyöngyösi- Rig közös sajtótájékoztató-“megszüntethető az urambátyám rendszer”

| hírek, politika |