Informális megbeszélést tartottak Tapolca önkormányzatának képviselői és hivatali munkatársai ma délelőtt a polgármesteri hivatal udvari tanácstermében. Az eseményen számos aktuális kérdést átbeszéltek, illetve tisztáztak a jelenlévők, de a legfőbb téma a város 2022-es költségvetési tervezetének ismertetése, megvitatása volt.  

 

A tervezett 2022-es városi költségvetés főbb számait Schönherrné Pokó Ildikó pénzügyi iradavezető ismertette. Elmondta, Tapolca idén 5 milliárd 112 millió 575 forintból gazdálkodhat.

 

Schönherrné Pokó Ildikó pénzügyi irodavezető ismerteti  az idei év költségvetési tervezetének  főbb számait a testület tagjai előtt /Fotók:tl/

 

Központi állami támogatásból 1 milliárd 206 millió 839 ezer forintot kap a város, amely a minimálbérek emelkedésnek kompenzációja miatt, 2022-ben mintegy 99 millió 130 ezer forintnyi kiegészítő támogatással több, mint 2021-ben. A város bevételei között szerepel több futó pályázat, mint például a tavaly elindult  EFOP, amely bevételi és kiadási oldalon egyaránt megjelenik, a csapadékvíz elvezető rendszer felújításhoz kapcsolódó 390 milliós pályázati pénz, továbbá a tervezett útfelújításokhoz kapcsolódóan elnyert 244 milliós összeg is. Felhalmozási bevételt tavalyi és idei ingatlan értékesítések idén befolyó pénzeiből képez a város, 2022-ben a Fő tér 7-9-es számú ingatlan értékesítése szerepel a bevételek között. Önkormányzati adót idén sem emelhet az önkormányzat, ám a tavalyi év tükrében, 2022-ben valamivel több iparűzési adóbevételt terveznek a költségvetésben.

 

Az eseményen számos aktuális kérdést átbeszéltek a képviselők

 

Szabad 100 milliós pénzmaradvánnyal is számol az önkormányzat, igaz ennek pontos mértéke csak áprilisban válik láthatóvá. Kiadási oldalon a legnagyobb tétel a városi  intézmények fenntartása, illetve az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok támogatása. Az intézmény finanszírozás összegét elsősorban a törvényi kötelezettségek miatt (pld. minimálbér változás) kellett növelni. A szociális alapellátás intézményeinél 100 millióval növekszik a finanszírozási összeg, a  szociális alapellátás költségeit egy új, a szenvedélybetegek nappali ellátásról gondoskodó intézményegység idénre tervezett beindítása is növeli. Az összes egyéb intézmény esetében 98 millió forinttal nő a finanszírozás mértéke.  A gazdasági társaságok támogatási igényfelmérése is megtörtént az elmúlt időszakban. A költségvetésben tervezett főbb számok: a Tapolca Kft számára 120 milliót, a helyi autóbusz közlekedésre 25 millió forintot, a városi strand üzemeltetésére 40 millió forintot, a Cselle-Ház Kft.  üzemeltetéséhez 125 millió forintot, illetve a Tapolcai Média Kft. támogatására 27 millió forintot tervez költeni a város. Sport-,  és kulturális feladatokra inkább csak “jelképesen magasabb összeg” áll rendelkezésre, a városi rendezvények tekintetében pedig hasonlóan, kifejezetten takarékos elképzelések mentén határozták meg a kiadásokat. Ugyanakkor több fejlesztési kiadással is számol a költségvetés, hiszen a belterületi csapadékvíz elvezető rendszer kialakítására elnyert forráshoz a város saját büdzséből még 200 millió forint forrást tesz hozzá, a közlekedésfejlesztési pályázat útjavításaihoz pedig 136 millió forintot biztosít a költségvetés kiadási oldalának terhére. /tl/

 

 

Áttekintették az idei költségvetés tervezetét is

| gazdaság, hírek, önkormányzat |