Sokan, sokféle képpen közelítik meg a ma emberének egyik legnagyobb problémáját, vagyis, hogy hogyan, milyen eszközökkel tudunk energiatudatosabbak lenni bolygónk védelmének érdekében. Abban viszont minden szakértő egyetért, hogy az ismeretek átadását, annak mindennapokba való rutinszerű beillesztését már a lehető legkorábban, kisgyermekkorban kell elkezdeni. Ezért a KEHOP-5.4.1-16-2016-00225 „Energiatudatos szemléletformálás Tapolcán” című pályázat keretében egy bábelőadás segítségével edukálták a tapolcai ovisokat.

 

 

A Tetra Petra újra kalandja című bábelőadás írója és megvalósítója Orbánné Hegyi Noémi, a Kertvárosi Óvoda óvodapedagógusa volt. A mesejáték történetében helyet kapott az újrahasznosítás, az otthoni energiatudatosság, illetve a megújuló energiák főbb változatainak (a víz-, szél-, és napenergia), témája.

 

 

A díszlet megtervezése és elkészítése során a darab írója törekedett arra is, hogy azok esztétikusak, illetve figyelemfelkeltőek legyenek a gyermekek számára. A mese főhőse Petra, egy különféle hulladékokból elkészített kislány bábfigura, aki első pillantásra felkeltette a gyerekek érdeklődését, és jelenlétével csak fokozta a kíváncsiságukat.  A mese története példát adott a takarékoskodásra, a szelektíven gyűjthető hulladékok újrahasznosítására, továbbá a gyerekek ízelítőt kaptak a napjainkban leginkább kedvelt és elterjedt megújuló energiaforrásainkról, illetve azok felhasználási lehetőségeiről. Szívesen bekapcsolódtak a főhőssel való beszélgetésbe is, bátran vállalták véleményüket, valamint lelkesen és átéléssel segítettek neki az úticélja elérésében. A gyerekek az előzetes tudásukat, és az előadás során szerzett ismereteiket összepárosítva rajzokat is készítettek.

 

 

A novemberi előadásokon a Tapolcai Kertvárosi óvoda két tagintézményében és a székhelyintézményben több mint 140 kisgyermek láthatta a darab szerzője és két segítője – Horváth Lászlóné és Mack Cecíliia – előadásában Tetra Petra tanulságos újra kalandjait. /X/

 

Tetra Petra a hulladékból született lány kalandjai a tapolcai óvodákban

| hírek, kultúra, oktatás |