Tíz éve, 2011. november 7-én alakult meg a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend keretein belül a gyorsan népszerűvé vált Borklub. A kerek évforduló alkalmából, foglalkozásaik gyakori színhelyén, a Hotel Gabriella éttermében bontott pezsgőt a borászokból és borrajongókból álló társaság.  Az ünnepi eseményre egy régi barátot, a paloznaki borklub vezetőjét is meghívta és emlékplakettel ajándékozta meg a klub.

 

 

Koccintás a jubiláló borklub eredményes tíz éve alkalmából 

 

A megjelenteket elsőként Tóth János Zoltán a Vinum Vulcanum tiszteletbeli nagymestere, a  klub titkára, ötletgazdája, hajdani szorgalmazója köszöntötte. Felelevenítette, hogy a borklub létrehozásával a rendszeres és tartalmas összejövetelek számát szerették volna növelni, ami sikeresen meg is valósult. – Az első találkozón, 2011. november 7-én a Nagy és Nagy Kft borait kóstoltuk, a borokat Sike Balázs és Mező Sándor borászok mutatták be. Ezen az összejövetelen Borbély Gyula, Hatvani István, Stark Ervin, Jerkovics Gergely, Kazári László, Mogyorósi Tibor, Marton József, Mezőssy Zoltán, Győrffy Árpád, Tóth János Zoltán, Kulka Gábor-vett részt. A borok kóstolása mellett megbeszéltük a működéssel kapcsolatos irányelveket, javaslatot tettünk Kulka Gábor és Dr. Kazári László elnöki, illetve alelnöki jelölésére. A házigazda tisztségére Mezőssy Zoltánt, a krónikás címre Győrffy Árpádot, bormesternek Borbély Gyulát javasoltuk,  valamint meghatároztuk a következő két hónap programját, javaslatot tettünk a további működésre. A következő találkozó idejét 2011. december 5-re és 2012. január 9-re tettük. Ez utóbbi alkalmon már 38-an vettünk részt-  emlékezett vissza az első hónapokra a nagymester, aki szerint: “amíg más kluboknál az a probléma, hogy kevesen vannak, vagy csökken a létszám, nálunk a túl nagy érdeklődés miatt 50 főben kellett maximálni a tagok számát”.

 

Knolmajer Ferenc, Tóth János Zoltán és Kulka Gábor a klub 10 éves jubileumi összejövetelén. A helyi borklub gyorsan népszerű lett és népszerűségéből semmit sem veszített az évek alatt /fotók:tl/

 

A borkultúra köré szerveződő csoport eredményes működését Knolmajer Ferenc a Vinum Vulcanum Borlovagrend elnök-nagymestere, a borklub nagykövete is kiemelte. A tíz éve töretlen sikerrel működő borklubra célozva arra mutatott rá, hogy egy jó csapat létrejöttéhez kellett egy gondolat, egy ötlet és hozzá a szándék, de elengedhetetlen a hely, a közösség és a jó program is. Kulka Gábor a borklub elnöke, szakmai vezetője számokkal is bizonyította a borklub eredményes működését. Elmondta, hogy az elmúlt tíz év alatt összesen 85 foglalkozást tartottak, 16 alkalommal 15 pincészet mutatkozott be tapolcai összejöveteleiken, továbbá 18 hazai pincészetnél tettek szakmai látogatást összesen 25 alkalommal. Ugyanakkor a pincészetek, borászok bemutatkozásán túl,  számos tematikus kóstolást is tartottak, többek között fajtákat, évjáratos borokat, borvidékek borait, külföldi borokat, kutatóintézeti fajtákból készült termelői borokat kóstoltak, értékeltek az évek folyamán… Az elnök reményét fejezte ki, hogy a Covid elmúltával a jövőben is lehetősége lesz a tagságnak arra, hogy évi tíz alkalommal folytathassa azt a tevékenységet, amit az elmúlt évtizedben elkezdett.

 

 

 

A  Borklub rendezvényeinek állandó vendége Englert Dezső a Paloznaki Borklub vezetője, aki a badacsonyi borlovagrend ötletét átvéve alapította meg szűkebb hazájában a helyi csoportot. A nemrégiben Paloznak díszpolgárai közé választott borász számára egy stílusos emlékplakettet adott át a Borklub nevében Tóth János Zoltán és Kulka Gábor. Mindketten reményüket fejezték ki, hogy a két klub közti gyümölcsöző kapcsolat, a barátság  a jövőben is folytatódik. Englert Dezső megköszönve a gesztust elárulta, hogy tíz éve a megyei lap egyik újságcikkéből értesült a Vinum Vulcanum borklubjának megalakulásról és már a második rendezvényen részt vett, hogy tapasztalatokat szerezzen. Az évek alatt pedig igazi barátokra lelt körükben. A jubileumi ünnepség sem maradhatott el a szokásos bormustra nélkül, ezúttal egy csabagyöngye fajtával indította el Kulka Gábor az alkalomra összeállított borsorozat kóstolását és jellemzését.  /Töreky László/

 

Jubilált a Vinum Vulcanum borlovagrend borklubja

| hírek, közélet |