A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program (VEB2023 EKF) várja azokat az ötletterveket, kreatív kezdeményezéseket, amelyek tovább tudják színesíteni a  2022-es év kulturális kínálatát, jó alapot adva a 2023-as programévhez. A témáról bővebben is szó esett az önkormányzat udvari tanácstermében október 21-tartott workshop-on, amelyen Mihályi Patrícia az EKF projekt pályázati koordinátora vezetett le  a térségből érkezett érdeklődők részvételével. Október 26-án , ugyanebben a témában tapolcai intézmények, civil szervezetek és a hivatal pályázatokkal foglalkozó szakembereinek részvételével tartottak munkamegbeszélést  a hivatal emeleti tanácskozó termében.

 

 

A 21-i EKF workshop Mihályi Patrícia (felső képen) vezetésével a polgármesteri hivatal tanácstermében

 

A kiírásban hét tématerület szerepel, a pályázati keret mintegy 780 millió forint. A pályázatok beadásának szisztémája némiképpen eltér a megszokottól, hiszen először egy egyszerűsített, mindössze 2000 karakterben megfogalmazott  (ötletet) programtervet kell beadniuk az érintetteknek legkésőbb október 31-ig. A második körben azok adhatják majd be a részletesen kidolgozott pályázatukat, akik átmennek az előszűrésen. A végleges pályázatok december 10-ig kell majd beérkezniük- tudtuk meg. A 21-i tapolcai workshop leginkább arról szólt, hogy hol és  milyen formában kell benyújtaniuk pályázataikat a térség szervezeteinek, mire ügyeljenek és milyen hibákat ne kövessenek el a pályázatok megírásnál. Továbbá többek között felhívták a figyelmet a pályázatok költségvetésének szabályos elkészítésére is. Mihályi Patrícia pályázati koordinátor  elmondta, a pályázatokat legfeljebb hatvan napon belül elbírálják, de várhatóan január végéig már minden jelentkezőt értesítenek arról, hogy a projektje kaphat-e támogatást vagy sem. A támogatást 2022. február 1. – december 31. között kell felhasználni. Elhangzott, bár utófinanszírozott a támogatási forma, a pályázók a támogatás összegének nyolcvan százalékát előre kérhetik. A támogatás minimumösszege 500 ezer forint, felső korlát nincs. A pályázatokról a VEB 2023 Zrt. szakértői döntenek két független szakértő véleményének meghallgatása után. Elhangzott, nem csak új kezdeményezéseket várnak a kiírók, hanem már meglévő népszerű programok továbbfejlesztéseire vonatkozó elképzeléseket is. A pályázatok megírásához és beadáshoz egyébként minden segítséget megadnak online és telefonos  formában a  VEB2023 EKF munkatársai.

 

Tapolcai intézményvezetők, civil szervezetek képviselői és önkormányzati pályázati szakemberek munkamegbeszélése 26-án

 

Jelen pillanatban három pályázat nyitott, a fotó és egyéb művészeti programok támogatása, a Kultháló, amely jellemzően kistérségi, régiós kulturális, művészeti kezdeményezéseket vár, illetve az a pályázati kiírás, amely a Veszprémi belváros kulturális, gasztronómiai kínálatát, látványát hivatott erősíteni. Elhangzott, nem csak új kezdeményezéseket várnak a bírálók, hanem már meglévő népszerű programok továbbfejlesztéseire vonatkozó elképzeléseket is. A jelentkezéseket számos területet érintenek: irodalom; színház- és táncművészet; képzőművészet, fotó és design; helytörténet és kulturális emlékezet; zene; közösségépítés és ifjúság; valamint kultúrtáj. A bírálóbizottság olyan projekteket fog támogatni, amelyek újító formát és tartalmat mutatnak fel, hosszú távon is fenntarthatók, és hozzájárulnak az EKF2023 projekt nemzetközi láthatóságának növeléséhez./tl/

 

Várják a tapolcai ötleteket, kulturális elképzeléseket is

| hírek, közélet, kultúra, önkormányzat |