Tapolcai önkormányzati és kulturális küldöttség utazott Ružinovba a hétvégén egy testvértelepülési kapcsolatok erősítését célzó pályázatnak köszönhetően. Városunk régi testvértelepülése Ružinov, amely a Felvidéken, a Kisalföld nyugati részén, a Kis-Duna bal partján fekszik és nagyközségből 1946-ban vált a szlovák főváros egyik városrészévé.

 

 

Önkormányzati munkatársak, képviselők, bizottsági tagok, a város cégek, intézményének képviselői és a Batsányi Táncegyüttes táncosai Pozsonyban a  “Szlovák nemzeti felkelés” nevű  híd lábánál.  A híd két városrészt, a főváros óvárosát köti össze Pozsonyligetfaluval. /fotók:tl/

 

A tapolcai  küldöttség ezúttal a Batsányi Táncegyüttessel látogatott Szlovákiába, hogy részt vegyen a helyi rozlúčka-n, magyarul a ružinovi búcsún, amely egy szórakoztató programokkal, kulturális produkciókkal is színesített esemény a szlovák városrész életében. A rendezvényen felállított nagyszínpadon kapott lehetőséget a Batsányi Táncegyüttes a bemutatkozásra.

 

 

A pozsonyiak műsora

 

Előttük egy neves pozsonyi néptáncegyüttes, zenekarral és profi népdalénekessel előadott műsorát tekinthette meg a tapolcai küldöttséggel kibővült, szépszámú helyi közönség, közvetlenül őket követve léptek színpadra a batsányisok.

 

 

Ružinovi  közönség előtt a tapolcai táncosok. Nem vallottak szégyent

 

Tapolca idén ötven éves táncegyüttesének jelenlévő tagjai, Kiss Bernadett és Buzás Balázs vezetésével, stílusosan ötven perces műsorral készültek. Előadásukban több hazai tájegység táncmotívumait, népviseletét, dalkincsét mutatták be a túlnyomó többségében szlovák közönségnek és nagy tapsot kaptak érte. A szombattól vasárnap késő délutánig tartó programok között szerepelt Pozsony óvárosának, történelmi központjának megismerése, továbbá a napfényes, tiszta  időben remek kilátással kecsegtető UFO torony meglátogatása is. Ez utóbbi, egy  közel 100 méter magasságú, turisztikai célú  létesítménye a szlovák fővárosnak, amely madártávlatból láttatja  Pozsonyt és vele a város számos nevezetességét.

 

Köztéri alkotások régi pozsonyi épületek között a történelmi városrész főterén

 

 

Pozsony fölött száz méterrel

 

(Tapolca önkormányzata  a ” Testvértelepülési  programok és együttműködések- Találkozó a ružinovi búcsún ” programjában, TTP-KP-1-2021/1-000213 azonosítási számon pályázott a külhoni  testvérvárosi kapcsolatok erősítését szolgáló programra) /tl/

 

Néptáncosainkkal a ružinovi búcsún

| hírek, kultúra, önkormányzat |