Hatalmas élmény volt, lenyűgöző előadás, gratulálunk, büszkék vagyunk rátok…-  ilyen és ehhez hasonló szavakkal dicsérte a közönség a Tapolcai Média facebook oldalára feltöltött fotók alatt a Batsányi Táncegyüttes táncosait, akik az együttes fennállásának félszáz évét nagyszabású gálaműsorral koronázták meg a Csermák József Rendezvénycsarnokban szombaton este. Az 50 éves születésnaphoz méltó módon, a szervezők meghívták táncolni azokat a régi tagokat is, akik ma már csak nosztalgiával gondolnak az együttesben eltöltött éveikre. A nagyjából száz fős aktív tagság mellett, közel ötven korábbi batsányis táncos fogadta el a meghívást és persze a vele járó próbákat, hogy a színpadon ismét megmutassa, hogy nem múltak el nyomtalanul azok a régi szép idők.

 

A tapolcai táncegyüttes gálaműsorai szinte mindig élményszámba mennek, ám ez utóbbi a korábbiak fölé emelkedett látványvilágában és abban a semmihez sem hasonlítható összetartozás-érzésben, amit a magyar néptánc és népzene közösségi és színpadi élményként nyújtani képes. A három óránál is hosszabb színvonalas és látványos műsor, a Batsányi Táncegyüttes neve, és persze mindaz amit ez a csapat letett az asztalra az elmúlt 50 évben, megtöltötte közönséggel a rendezvénycsarnok kétoldali nézőterét és a küzdőtér székeit egyaránt.

 

 

A sok száz fős közönség soraiban többek között ott ült Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos, Rig Lajos országgyűlési képviselő, fővédnökként Tapolca város polgármestere, de a város alpolgármestere, jegyzője és az önkormányzat több képviselője is.  Az eseményen elhangzott, “A „Batsányi Táncegyüttes” 1971-ben helyi fiatalokból alakult  Zentai Gábornak, a VOKE Batsányi János Művelődési Központ igazgatójának kezdeményezésére. (A napokban elhunyt Zentai Gáborra egy perces néma főhajtással és egy vele készült videó interjúval emlékeztek meg a gálaműsor alatt) Kisebb kihagyást követően a tánccsoport 1987-ben újrakezdte működését Németh Lászlóval, aki 2011-es nyugállományba vonulásáig vezette az együttest. Németh László vezetése alatt arany minősítést szereztek, többszörös fesztiváldíjasként pedig 1993-ban, a Magyar Televízió „KI? MIT? TUD?” versenyén 3. helyezés értek el. A tapolcai együttes számos külföldi országban mutatta be műsorát, köztük Ausztriában, a hajdani NDK-ban, NSZK-ban, Franciaországban, Angliában, Csehszlovákiában, Horvátországban, Lengyelországban, Egyiptomban és  Bulgáriában. Jelen formájában 2014 óta működnek. Az együttes nagy hangsúlyt helyez az utánpótlás nevelésére is, mostanra tagjainak száma az óvodás, utánpótlás, valamint a felnőtt csoporttal megközelíti a 100 főt.” Mestereik közt olyan művészek szerepelnek többek közt mint Tímár Sándor Kossuth-díjas koreográfus, Tímár Böske vezető pedagógus, Tímár Sándor felesége, Mihályi Gábor Harangozó Gyula-díjas, érdemes és kiváló művész. Soraik közül került ki Csaba Zsolt, a Magyar Állami Népi Együttes Örökös Tagja, többszörösen kitüntetett táncművész.”

 

 

Dobó Zoltán: “Ünnepeljük meg a közösséget, amely ötven éven keresztül, hol könnyebb, hol nehezebb körülmények között, de fenntartotta ezt az együttest…”

 

A gálaműsort Dobó Zoltán polgármester, mint az est fővédnöke nyitotta meg. Beszédében leginkább a Batsányi  Táncegyüttes által képviselt értékekre mutatott rá. – Az 55 éve újra várossá vált Tapolca és a 50 éves Batsányi Táncegyüttes története összefonódik. Ebben a művészeti együttesben fennállásuk óta több, mint ezer táncos fordult meg. Bátran kimondhatjuk, szinte nincs olyan ember Tapolcán, akinek valamilyen rokoni, baráti kötődése ne lenne ehhez a tánccsoporthoz. De miért is fontos nekünk a népi kultúra, miért fontos, hogy egy olyan együttes, mint a Batsányi Táncegyüttes létezzen ? Az a fiú, vagy az a leány aki ide járt, nem is akármilyen szinten képes volt elsajátítani eleink táncait, dalait, de közben megtanultak sok mást,  megtanulták az együttműködést, a másikra odafigyelést és a tiszteletet egymás és azok iránt, akik a tudást átadták számukra. Ebben az együttesben minden benne van, amitől erős egy közösség. Egy erős közösség pedig arról is szól, hogy az örökséget megkapjuk, megőrizzük és továbbadjuk… … Ünnepeljük meg hát azt a közösséget, amely ötven éven keresztül, hol könnyebb, hol nehezebb körülmények között, de fenntartotta ezt az együttest – hangsúlyozta Dobó Zoltán, aki beszédének végén reményét fejezte ki, hogy a mai gálaműsort látva sokakban megfogalmazódik majd, hogy a Batsányi Táncegyüttesbe érdemes beíratni a gyermeket, unokát, “hiszen milyen jó lesz, ha ezeket az itt képviselt értékeket ők is elsajátítják majd”.

 

Megható és szép színfoltja volt a gálaműsornak egy filmbejátszás, ahol az együttest évtizedekig vezető Németh László és Zentai Gábor mesélnek a kezdetekről, a Batsányi Táncegyüttes megalakulásának körülményeiről.

 

A polgármester szavait követően Vastagh Richárd koreográfus az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület és a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület nevében köszöntötte a Batsányi Táncegyüttest. A koreográfus szerint az elmúlt 50 év, a generációról generációra átörökített néphagyomány önmagában fémjelzi azt, hogy a tapolcai együttes nem csak hagyományőrzésben, hanem, Sebő Ferenc szavaival élve, “hagyományértésben” és “hagyományérzésben” is otthon van . A gálát megnyitó ünnepi gondolatok után sorra színpadra léptek a Batsányi Táncegyüttes különböző korcsoporthoz tartozó táncosai, akik életkoruknak, tudásszintjüknek megfelelő táncokat adtak elő, több hazai és erdélyi tájegység gyönyörű népviseleteiben, illetve ledfalon megjelenített  díszletek előtt.  Láthattunk többek között népi gyermekjátékokat a kicsiktől, mezőföldi- , rábaközi- , kaloteszegi- , szatmári- , zemplényi tánckoreográfiákat, de tolnai üvegtáncot és hortobágyi pásztortáncot is az együttes felnőtt tagjaitól. A talpalávalót Vizeli Bálint és zenekara biztosította a tőlük megszokott  magas színvonalon.  Az 50 éves születésnaphoz méltó módon, az együttes meghívta táncolni azokat a régi tagokat is,  akik ma már legfeljebb nosztalgiával gondolnak a táncegyüttesben eltöltött éveikre. Közel ötvenen fogadták el a meghívást, hogy a színpadon ismét megmutassák, hogy nem múltak el nyomtalanul azok az évek.

 

Nem múltak el nyomtalanul azok a régi szép idők

 

Megható és szép színfoltja volt a gálaműsornak egy filmbejátszás, ahol az együttest évtizedekig vezető Németh László és az együttes megalapítását szorgalmazó és elősegítő Zentai Gábor művelődési ház igazgató mesélnek a kezdetekről, a Batsányi Táncegyüttes megalakulásának körülményeiről, hátteréről.

 

Bán László a Batsányi Táncegyüttes művészeti vezetője és Dobó Zoltán polgármester. Kölcsönös volt az elismerés

 

Az est utolsó tíz-húsz perce a köszöneté volt.Elsőként az együttes alapítójának, Németh Lászlónak járt a hatalmas ováció. A szűnni alig akaró taps jelezte, hogy Laci bácsit ma is nagyra becsülik és szeretik tanítványai. Az együttes vezetője Rig Lajosnak és Dobó Zoltánnak köszönte meg az elmúlt években következetesen nyújtott  anyagi és erkölcsi támogatást, de köszönet és elismerés járt az együttes életében vezető szerepet betöltő felnőtt tagoknak,sőt a kis táncosoknak, szüleiknek és  a gálaműsor technikai lebonyolításában résztvevőknek is. Dobó Zoltán polgármester Bán László művészeti vezetőnek, és az együttes  három oszlopos tagjának, Kiss Bernadettnek, Buzás Balázsnak és Sohár-Kovács Beatrixnek gratulált és adott át elismerést. A Nőklub pedig egy stílusos, az alkalomra készült tortával kedveskedett a Batsányi Táncegyüttes tagjainak a gálaműsor zárófejezetében. /Töreky L./

 

Nagyszabású gálaműsorral ünnepelte félszáz éves fennállását a Batsányi Táncegyüttes

| hírek, közélet, kultúra |