A nyári időszakban a Tapolcai Városi Képzőművészkör tíz alkotójának négy témában született munkáit tekinthetik meg az érdeklődők  a Tamási Áron Művelődési Központ aulájában. A kiállítás csütörtökön  ünnepélyes keretek között nyílt meg, ahol Tihanyiné Bálint Zsuzsanna a csoport művészeti vezetője elárulta, hogy az elmúlt időszakban arra ösztönözte a kör alkotóit, hogy ne a konvencionális  képi kifejezésekhez ragaszkodjanak, hanem próbáljanak megújulni, másként látni, alkotni, mint azt korábban tették.

 

Verebélyi Zoltán képei élénk színekkel napfényesen világosak, vidámak, szinte paradicsomi világot ábrázolnak

 

A város és a képzőművészkör életében egyaránt jelentős esemény  látogatóit, vendégeit és a kiállító művészeket Barczáné Tóth Boglárka a TÁMK vezetője köszöntötte, aki örömének adott hangot, hogy hosszú idő után végre  már nem csak online formában találkozhatnak a helyi művészek a közönségükkel. (2021 májusa előtt a járvány miatt nem volt látogatható az intézmény) – Végre újra együtt lehetünk, egy időben, egy helyen, az alkotók, az alkotások és mi, a befogadó közönség. Köszönöm, hogy itt vannak- fogalmazott.

 

 

Balról: Barczéné Tóth Boglárka, Dobó Zoltán és Tihanyiné Bálint Zsuzsanna egyaránt szólt a kiállítás alkotóihoz és szépszámú közönségéhez

 

A kiállítást Dobó Zoltán Tapolca város önkormányzatának nevében nyitotta meg. A polgármester hangsúlyozta, hogy a tapolcai  közösség életébe beletartoznak a képzőművész alkotók is, akiknek éves seregszemléje mindig fontos kulturális, közösségi esemény a városban. – Ma amikor nagyon zaklatott az életünk, amikor az elmúlt két év eseményeit emberi kapcsolatainkban is megsínylettük, nagy szükség van ilyen és ehhez hasonló eseményekre. Köszönöm önöknek alkotóknak, hogy megmutatják azt, ami szépérzékünknek, lelkünknek képes valami pluszt adni. És amikor az önök műveiről beszélgetünk, talán visszatalálunk oda, ahonnan elindultunk két évvel ezelőtt. Az is lehet, hogy lelkileg is közelebb kerülünk egymáshoz, ami azt jelenti, hogy elértük a célt és biztosan tettünk valamit a közös ügyeinkért- mondta Dobó Zoltán, aki azt is elárulta, hogy a tárlat képei közül leginkább a vallási, spirituális témában született alkotások varázsolták el.

 

Horváth Róbert hosszú hónapokon keresztül készült Keresztút című alkotása Jézus keresztrefeszítésének történetét dolgozza fel a teljes tabló 14 kisebb és egy központi képén. /fotók: tl/

 

Virág-de másképp

 

Tihanyiné Bálint Zsuzsanna a kiállító csoport művészeti vezetője megköszönve a polgármesteri méltatást, maga is a köszönet hangján szólalt meg először. Név szerint köszönetet mondott alkotótársainak, Horváth Róbertnek, Horváth Sándorné Évának, Lázár Jánosné Ilinek, Somogyiné Varga Anikónak, Sütő Györgynek, Székelyné Lájer Erzsinek, Szita Szabolcsnak, Verebélyi Zoltánnak és  Vetsey Károlynak, továbbá  a képzőművészkörnek kiállítási lehetőséget biztosító intézmény dolgozóinak, a kiállításokról tudósító újságíróknak, tévéseknek, majd a tárlat anyagáról, az alkotókról és a művészeti munkáról fogalmazott meg gondolatokat. Elhangzott, a Tapolca Városi Képzőművészkör immár 4-5 éve tematikus tárlatokkal mutatkozik be a közönségnek, ami nagy kihívás az alkotóknak, de egyben izgalmas játék is, ami a közönségnek a változatosságot biztosítja a tájkép-csendélet-portré megszokott műfaji megközelítésein túl. Az idei témák a virág, az évszakok, a víz és a golgota voltak, de másképpen, nem konvencionális megközelítésekben, hanem új, meglepő nézőpontokból, korábban nem látott módon. A tapolcai művészeti csoport vezetője végül egy saját verssel is megajándékozta a jelenlévőket, amely a művészi alkotás folyamatának misztériumába avatta be a figyelmes hallgatót.

 

 

A Tapolcai Kamarakórus szép kórusművekkel és egy különleges produkcióval is előrukkolt.

 

A kiállítás megnyitójának fényét a Török Attiláné vezette Tapolcai Kamarakórus műsora emelte. /Töreky László/

 

Megnyitották közös nyári kiállításukat a tapolcai amatőr képzőművészek

| hírek, közélet, kultúra |