A tavalyi év sikerén felbuzdulva, idén ismét nyílt napot tartott a Plecotus Barlangkutató Csoport a Halápi úti Kincsesgödör barlangnál. A kőzet és barlangász felszerelés kiállítás mellett ugrálóvár és mentési akció bemutató várta az érdeklődőket.

 

Ebben az éveben is sokan voltak kíváncsiak a barlangászok munkájának érdekességeire és a földalatti élet rejtelmeire.

 

Kíváncsi tekintetek, érdekes történetek fotó: hg

 

A barlangászok készségesen válaszoltak a záporozó kérdésekre, mely kicsiktől, nagyoktól egyaránt érkezett. -A barlang már nagyon régóta ismert, mivel egy hatalmas külszíni beszakadása volt a jelenlegi lejárat helyén. Nevét arról kapta, hogy a háború után fegyvereket és egyéb tárgyakat találtak lent elrejtve. Majd a lakosság évtizedekig szemetesgödörnek használta. Így jelenleg is van olyan része, ahol a hosszú évek alatt kitermelt hulladék ellenére még mindig rengeteg található. A mostani 11m-es mélységű betongyűrűs lejárat kiépítésére még a rendszerváltás előtt került sor.

 

 

A Plecotus Barlangkutató Csoport által a mai napig aktívan kutatott, ezenkívül oktatóbarlang szerepet tölt be. Jelenleg ~450 m járathosszal bír, s legmélyebb pontja ~17m. A lenti hőmérséklet ~17 celsius fok, mely arra utal, hogy a mélyebben áramló karsztvízzel kapcsolatban áll, ám azt még nem sikerült elérni.

 

 

A barlang oldás által alakult ki a 10-15 millió éves miocén-szarmata mészkőben.- tudtuk meg Réwész Dávid barlangkutatótól. /hg/

 

Ismét kinyílt a Kincsesgödör

| sport |