Néhány napja a testület megszavazta, a mai napon pedig Tapolca hivatalosan is része lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros kulturális, művészeti és közösségi programnak. Az erről szóló megállapodást, a projekt gyakorlai megvalósításáért felelős vezetőséggel, dr. Navracsics Tibor kormánybiztos jelenlétében, a városháza fogadótermében írta alá Dobó Zoltán polgármester és Markovits Alíz vezérigazgató. Később az udvari tanácsteremben folytatódott az esemény, ahol a kulturális főváros projekt lényegével és céljával ismertették meg a jelenlévőket, köztük számos meghívott  civilszervezet vezetőjét.

 

Aláírás előtti pillanatok

 

Markovits Alíz vezérigazgató és Dobó Zoltán polgármester aláírják az együttműködési szerződést. Ezzel Tapolca hivatalosan is csatlakozott… /fotók.tl/

 

– Ezzel az aláírással Tapolca hivatalosan is része az Európa Kulturális Fővárosa régiónak, amihez jó munkát kívánunk mindannyiunknak – mondta az együttműködési szerződés aláírását követően Navracsics Tibor, aki szerint a térség, s vele Tapolca nagy lehetőség előtt áll.

 

Navracsics Tibor kormánybiztos: ” A legfontosabb teendő most az, hogy megkezdjük a párbeszédet.”

 

– Veszprém célja, a rangos Európa Kulturális Fővárosa cím megpályázásával a kezdetektől fogva az volt, hogy ne csak egy hatvanezres város induljon a címért, hanem hozza magával azt a régiót is, amely természetes közege és  életeleme. Veszprém ezer szállal kötődik a balatoni, a bakonyi térséghez, a nyugat felé egészen Keszthelyig húzódó régióhoz. Ha Veszprém elnyeri a címet, akkor abból az egész térség előre léphet, bemutatkozhat Európának. Ez a térség egy nagyon szép és művelt része az országnak, de Európai szinten azt még kevesen tudják, hogy méltó versenytársa is a kontinens híres régióinak. A kezdeményezésnek, a programnak az is célja, hogy a térség végre egy nagy közösséggé váljon, olyanná, amely sok apró közösségből áll össze.  Jelenleg a 200-250 településből már száz körüli az együttműködésben résztvevők létszáma, Tapolca a legfrissebb csatlakozó. Külön öröm számunkra, hogy ezúttal egy járásszékhely és  a térség egyéb városai is itt vannak, hiszen ők azok, aki amellett, hogy helyi színt hoznak, a nagy egészhez is  jelentős hozzájárulást tudnak hozzátenni. A legfontosabb teendő most az, hogy megkezdjük Tapolcával a párbeszédet. Munkatársaink eljöttek, hogy elmondják azt, hogy  milyen formában, milyen módon lehet bekapcsolódni a programba, miként tudunk együttműködni a jövőben. Az egyik legfontosabb szempont, hogy elérjük,  a program 2023 december 31-én ne álljon le, a térség továbbra is egységként működjön. Reméljük, hogy a mai nappal elkezdődő kapcsolat jól megalapozza ezt az együttműködést-fogalmazott a kormánybiztos.

 

 

Dobó Zoltán polgármester: “A város mindent el fog követni annak az érdekében, hogy – Veszprémet segítve-  minőségi legyen az együttműködés”

 

Dobó Zoltán polgármester szerint Tapolcának egy óriási lehetőség a program, amelyet meg kell ragadni önkormányzati és civil szervezeti szinteken egyaránt. – Európa Kulturális Fővárosához csatlakozni egy olyan vissza nem térő lehetőség, amelyet butaság lenne elszalasztani. A város mindent el fog követni annak az érdekében, hogy Veszprémet segítve együttműködjünk. Ugyanakkor megragadjuk azokat a lehetőségeket, amelyeket felhasználva a minőségünket, az ismertségünket és az elismertségünket magasabb szintre tudjuk helyezni. Ma azért jöttünk össze, hogy megbeszéljük és megértsük, hogy miért fontos nekünk ez az együttműködés, és miért fontos az itt élőknek- hangsúlyozta Tapolca polgármestere.

 

Tartalommal kell megtölteni az elképzeléseket

 

Bonyhádi Szilvia a közösségi bevonásért és kapacitásfejlesztésért felelős projektmenedzser ismerteti az elképzeléseket, célokat

 

A kormánybiztos és a polgármester gondolatait követően,  dr. Mike Friderika programfejlesztésért felelős igazgató és Bonyhádi Szilvia a közösségi bevonásért és kapacitásfejlesztésért felelős projektmenedzser tartott projektoros vetítéssel szemléltetett előadást a polgármesteri hivatal udvari tanácstermébe, ahova a város meghívta azokat a helyieket, köztük számos civilszervezetek vezetőjét, akikre sok egyéb szereplő mellett számít az Európa Kulturális Fővárosa projekt. Elhangzott,  a program megvalósítói a sajtóval szoros együttműködésben az elkövetkező időszakban számos hasonló rendezvénnyel és  tájékoztató fórummal teszik érthetővé, illetve népszerűsítik a projektet. /Töreky László/

 

Aláírták, csatlakoztunk a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros projekthez

| hírek, közélet, kultúra, önkormányzat |