A Szakmai Középiskolásokért Közhasznú Kulturális Egyesület a 2020-2021-es tanévben is megrendezte hagyományos, több évtizedes múltra visszatekintő közismereti vetélkedőit, melyeken a Batsányi János Gimnázium és Kollégium tanulói újfent kimagasló eredményeket értek el.

 

2021 januárjában egy internetes forduló sikeres kitöltése jelentette a belépőt a versenyek országos döntőibe, melyeket a járványhelyzetre való tekintettel online formában valósítottak meg március végén. A döntőbe jutott csapatoknak egy előzetes feladatot is el kellett készíteniük, amely kreativitást igényelt és az értékelése beleszámított a döntő pontszámaiba. A Magyarok Európában verseny témáját idén a világhírű magyar zenészek adták. A gimnázium két csapata bekerült a döntőbe, nekik előzetes feladatként Bartók Béla életéről és munkásságáról kellett látványos prezentációt alkotniuk. Az online döntő során változatos típusú feladatokat kellett megoldaniuk, többek között Liszt Ferenccel és Kodály Zoltánnal kapcsolatban. A Vajda Noémi – Tánczos Réka Rafaella – Nagy Flóra Sára (mindhárman 11. A osztályos tanulók) összetételű Batsányis csapat hibátlan teljesítménnyel országos első helyezést ért el, míg a Magi Bernadett – Vers Lili – Fülöp Kata (ugyancsak 11. A-sok) alkotta trió harmadik helyezett lett. A tanulók sikerében fontos szerep jutott Riba Erzsébet felkészítő tanár lelkiismeretes munkájának.

 

A gimnazisták újabb országos versenyen remekeltek fotó: Facebook

 

Az Örökségünk ’48 történelmi vetélkedőre megújult, de lelkes csapat készült Tarnóczai Géza irányítása mellett. Előzetes feladatuk egy cselekvésre ösztönző, lelkesítő hatású toborzóbeszéd megírása volt, amely 1848-ban elhangozhatott volna Kossuth Lajos katonaállítási körútjai alkalmával. A csapat természetesen a tapolcai hazafiakat hívta fegyverbe korabeli retorikai elemeket bevetve. Az online döntő során ugyancsak változatos feladatsorral kellett megküzdeni, de sikerült. A Herczeg Réka (10. A), Pintér Olivér (10. A) és Páhi Barnabás (12. A) által alkotott csapat patinás gimnáziumokat megelőzve országos első helyezést ért el.

 

Miután ebben a rendkívüli tanévben számos tényező nehezítette a versenyekre való felkészülést, különösen dicséret illeti a kitartó tanulóinkat. A megérdemelt jutalmakat, okleveleket és egyéb ajándékokat Varga Tiborné intézményvezető május 11-én adta át. – tájékoztatta lapunkat Tarnóczai Géza felkészítő történelem tanár. /hg/

 

Patinás gimnáziumokat előztek a Batsányisok

| hírek, oktatás |