A Magyar Bor Akadémia és hazánk legmagasabb  borász szakmai díját, az Év Bortermelője Magyarországon 2020-ban címet 300-nál több borász, szakíró,szakértő, kereskedő és Chef jelölései alapján, az akadémia tagjai titkos szavazással ítélték oda az arra érdemesültnek. A mai napon a Badacsonyi borvidék népszerű borásza, Borbély Tamás vehette át a rangos elismerést.

 

Borbély Tamás a 2020-as Év Bortermelője     /fotó:borakademia/

 

Zilai Zoltán a Magyar Bor Akadémia elnöke, a Magyar Szőlő és Borkultúra Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója  a vírushelyzet miatt szűk körben zajló átadó ünnepségen azt mondta, a 166 fős akadémiai tagságból 135-en küldték el szavazataikat a jelöltekre, amiért köszönetet mondott az érintetteknek.

 

Zilai Zoltán  /Fotó: borkulturakft.hu/

 

– Jó volt megtapasztalni, hogy a verseny 30 éves történetében újabb olyan öt borász kolléga került be a cím várományosai közé, akik tényleg méltóak a címre, akik mint emberként, mint szakemberként, mint családapaként, családanyaként példamutatóak-hangsúlyozta Zilai.  “Hatalmas boldogság, nagyon köszönöm mindenkinek! Nektek kollégáknak, az akadémiának, a borvidéknek és elsősorban a családomnak, hiszen ők alapozták meg azt, hogy ebben a csodálatos világban élhetek és tevékenykedhetek.” – ezek viszont már  Borbély Tamás első szavai voltak, amikor Zilai Zoltán bejelentette, hogy a badacsonyi borász viselheti a büszke címet 2020-ban. Idén rendhagyó módon zajlott a szakmai megmérettetés, hiszen az akadémia online bonyolította a borászok bemutatkozását. Borbély Tamás korábban azt nyilatkozta a Tapolcai Médiának, hogy már a jelölés is hatalmas elismerés a szakma részéről, hiszen egyszerre képviselheti a márkát és a Badacsonyi borvidéket. 2020-ban olyan nevek előtt vitte el az elismerést a fiatal borász, mint Figula Mihály (Balatonfüred-Csopak borvidék) , Ipacs-Szabó István (Villányi borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék) és Nyúlné Dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék)/tl/

 

Borbély Tamás lett az Év Bortermelője

| gasztronómia, gazdaság, hírek, közélet |