Előzetes bejelentkezéshez kötött, ugyanakkor ingyenes programokkal várja a kismamákat az EFI, a tapolcai Egészségfejlesztési Iroda. Kedden kismama pilates, szerdán szülésre felkészítő foglalkozás, csütörtökön babamasszázs és kismama jóga várja az anyukákat. A programok csütörtökön 16 órától, kedden és szerdán 17 órától kezdődnek különböző helyszíneken.

 

 

A Tapolca Városi Sportelep I.emeleti kistermében  keddi napokon, 17 és 18 óra közöttkismama pilates segíti felkészíteni a szervezetet a szülésre, illetve az egész várandósság ideje alatt segít megőrizni a testi, lelki egyensúlyt. A pilates gyakorlásával megerősíthető a hát izomzata, ami fontos a hátfájás kialakulásának megelőzésében/ leküzdésében. A kismedence területére fókuszáló pilates gyakorlatok segítenek megerősíteni a gát körüli izomzatot, és a vizelettartási problémák megelőzése céljából is igen hatásosnak bizonyulnak. A gyakorlatok kíméletesen erősítik és nyújtják az egész testet, miközben a helyesen végzett légző gyakorlatok elősegítik az izmok ellazulását. Az alkalmazott légzéstechnika növeli a tüdő kapacitását, amely a vajúdás alatt igen hasznos szolgálatot tesz majd. A torna számos más kedvező hatással is bír a várandósság alatt; például csökkenti a vizesedés és a visszerek kialakulását esélyét is. Amire szüksége van a kiamamáknak: kényelmes ruházat, polifoam, víz, orvosi igazolás( hogy részt vehetsz a tornán a 12. hét után). Előzetes bejelentkezés szükséges a 0630/500-99-08-as telefonszámon.

 

Négy alkalommal indul ingyenes szülésre felkészítő foglalkozás az EFI irodában szerdánként 17 és 18 óra 30 között, Fekete Eszter védőnő előadásában. Témák: a magzat méhen belüli fejlődése, a  várandósság alatt elvégzendő vizsgálatok,   anatómiai/ élettani és lelki változások a várandósság alatt,  a kismama életmódja, kismama torna jótékony hatásai, a  szülés élettani folyamata, a szülés beindulásának jelei. A kórházi csomag, kelengye összeállítása,  az apás szülés, a  lelki ráhangolódás fontossága, a  gátizomzat felkészítése,  a rooming-in rendszer,  az anyatejes táplálás előnyei, a szoptatás,  az újszülött fogadása,  a gyermekágyas időszak és a testvérféltékenység.

 

Az Ayurvédikus babamasszázs , babaápolás egyedisége abban rejlik, hogy a babák személyiségének megállapításával törekszik személyre szabott kezelést adni. A masszázs a baba test típusának megfelelő természetes, hidegen sajtolt olajjal történik, ami a masszázs végén meleg fürdő vételével tud a bőr mélyebb rétegeibe jutni. Előnye: – elősegíteti a korai gyermek-szülő kötődés alakulását, – javul a babák vérkeringése, így a test oxigén ellátása, – elősegíti a jó emésztést, megelőzi a felfúvódás, gázok, székrekedés kialakulás, – segíti az izmok és ízületek ellazulását, – támogatja a babák szabadabb mozgását, – segíti az elalvást és javítja az alvás minőségét, – az olaj segíti az elhalt hámréteg természetes tisztulását és az új bőr képződését, – a masszázs segíti a baba biztonság érzetének kialakulását, – csökkenti a szervezetében lévő stresszhormonok szintjét. Érdemes minél előbb elkezdeni, de legkorábban a köldökcsonk leesését követően lehet a babát olajokkal masszírozni. Ideális fél éves korig hozzászoktatni. Időpont: 5 alkalmas tanfolyam, csütörtökönként 16-órától Első alkalom 2020.11.05. 16:00-17:30 Helyszín: Tapolca Alkotmány utca 5/A. fsz. Bejelentkezés: Cséplő Dóra +36 30 332-2393.

 

Kismama jóga a NapkaHáz jógateremben (Tapolca Martonovics út 24) Szabó Ramóna, okleveles kismama jóga oktatóval (bejelentkezés: 30/952-0803  Email cím: ram_na2@hotmail.com)
A Kismama Jóga lassú dolog, inkább megtapasztalni lehet a hatását.
Már a várandósság alatt a szülésre előkészítő módon erősíti és rugalmasabbá teszi a testet, javítja a testtartást, ezzel elősegítve, hogy a baba a megfelelő, az ún. optimális szülési pozícióba kerüljön a méhen belül, a jógalégzéssel gyakoroljuk, hogyan lehet a szülési kontrakciókat pozitívan fogadni, a koncentrált befelé figyelés, ill. a jógarelaxáció segít a pocaklakó babával való korai kapcsolatfelvételben, és az iránta való bizalom és szeretet erősítésében. Mindezt kis csoportlétszámú körben jógázással, felkészítő beszélgetésekkel, élménybeszámolókkal, tapasztalatcserével és sok vidámsággal fűszerezve. Szeretettel várnak minden kismamát a várandósság 14. hetétől kezdve. /tl/ (Emberi Erőforrások Minisztériuma IV/6580-1/2020/EKF).

 

Ingyenes programok a helyi kismamáknak az EFI szervezésében

| egészségügy, hírek, Programajánló |