A szenvedélybetegségekkel küzdők érdekében egy új intézményi forma jöhet létre Tapolcán-  hangzott el sok egyéb információ, téma mellett a KEF (Kábítószerügyi Egyeztető Fórum) legutóbbi ülésén, ahol az iskolai bántalmazás jelensége, kezelése és a koronavírus járvány okozta mentális problémák, függőségek is szóba kerültek. Az esemény hagyományosan  a helyi rendőrkapitányság, a tapolcai oktatási és szociális intézmények munkatársai, továbbá  önkormányzati vezetők aktív részvételével zajlott november 2-án.

 

Tapasztalataikat, javaslataikat is megosztották egymással az érintettek

 

Megbeszélés, értékelés tárgya volt Lelki Egészségfejlesztési Központ és a Baptista Szeretetszolgálat idei pályázatainak megvalósítása és azok továbbfolytatásának lehetőségei. A LEK pályázata pszichológiai, mentális támogatást, csoportfoglalkozásokat, képzéseket valósított meg, a Baptista program az alternatív, újszerű módszereket helyezte előtérbe a tapolcai és a környék településeinek iskoláiban, táboraiban és olyan technikákkal, mint a színházterápia, a zsonglőrtechnika és a zeneterápia igyekezett pozitív hatást gyakorolni a fiatalokra.

 

Az iskolák, a rendőrség, az önkormányzat és a szociális dolgozók együttgondolkodása, közös cselekvése  hozhat eredményt

Az ülésen elhangzott, a járványügyi helyzet miatt a mentális gondozásra a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.  Ennek érdekében osztották meg egymással tapasztalataikat,  bevált módszereiket az érintettek, illetve tanácsokat is kaptak az intézmények vezetői, munkatársai. Labovszy Tamara a KEF társelnöke lapunknak elmondta, felhívták a helyi  oktatási, egészségügyi és szociális intézmények figyelmét arra is, hogy a korábbiaknál erősebb szintetikus kábítószerek jelentek meg a piacon, mint például a BICA vegyület, de felerősödhetett a családon belüli szerfogyasztás jelensége is a járványidőszakban. Ez utóbbinak kedvez a pandémiás helyzet, amely az alkalmi, vagy kontrollált  szerfogyasztást, alkoholfogyasztást  a függőség irányába viheti el./tl/

 

A korábbinál is nagyobb hangsúlyt kell kapnia a mentális gondozásnak

| egészségügy, hírek, oktatás, önkormányzat |