A 2019-ben elvégzett munkáról szóló beszámoló volt a legfőbb feladata a Tapolcai Városszépítő Egyesület elmúlt héten tartott közgyűlésének, de elfogadták a 2020-as évi munkatervet és költségvetési tervezetét is az egyesület jelenlévő tagjai. 

 

Benács Lajos, az egyesület elnöke elmondta, tavaly bizalmat kapott a tagságtól az elnökség, így a korábbi tisztségviselőkkel folytathatták a munkát.

 

 

Balról,  Varga Károlyné a Tapolcai Városszépítő Egyesület Nőklubjának vezetője, Puskás Ákos alpolgármester és Benács Lajos elnök

 

Elhangzott, az egyesület  életében a 2019-es Város- és Faluvédők Szövetségének (Hungaria Nostra)  debreceni találkozója különösen emlékezetes volt, hiszen az országos rendezvényen Kertész Károly nyugalmazott könyvtárigazgató, a Batsányi Emlékbizottság volt elnöke Podmaniczky-díjat vehetett át. Szeptemberben, Sümeg várossá válásának 35 éves évfordulójára szervezett ünnepségen vettek részt, október elején  pedig a mosonmagyaróvári régió találkozón cserélhettek tapasztalatokat testvérszervezeteikkel. 2019-ben (ellentétben a koronavírusos járvánnyal terhelt 2020-as esztendővel) meg tudták szervezni a Virágos Tapolcáért mozgalomhoz kötődő programjukat, amelyen számos virágos erkélyt és előkertet értékeltek, illetve  15 helyi otthon nyerte el a Tiszta udvar, rendes ház- címet és a vele járó jutalmat.  2016-ban egy 250 milliós CLLD-s pályázatot nyert el Tapolca város, amelynek két “alpályázatán” mintegy hét millió forintot nyertek a városszépítők. A helyi közösségeket érintő oktatási és kulturális  programok megvalósítása a 2020-as esztendő aktuális feladatai közé tartozik.  Decemberben, az Ünnepi díszbe öltözött Tapolca elnevezésű eseményekhez is csatlakoztak a városszépítők, ahol az üzletek, kirakatok kreatív karácsonyi dekorációinak értékelésével, díjazásával járultak hozzá a karácsonyi ünnepkör időszaka alatt a városkép javításához, az ünnep fényének emeléséhez. Elhangzott, a városszépítők 2019-ben is a legfontosabb tapolcai társadalmi ünnepségek, megemlékezések, koszorúzások állandó résztvevői voltak.

 

 

A Tapolcai Városszépítő Egyesület Nőklubjának vezetője, Varga Károlyné ötlete alapján, a tavalyi évben a TÁMK színjátszói korhű ruhákban adták elő Batsányi János verseit, illetve a tapolcai születésű költő életével kapcsolatos jeleneteket az emlékhelyeknél. A cél az volt, hogy a helyi diákság számára  átélhetőbbé, élményszerűvé tegyék Batsányi János szellemi örökségét.  A  Város- és Faluvédők Szövetségének Fiatalok az épített és természeti környezet védelméért című pályázatára 2019-ben 68 tapolcai gyermek pályamunkája érkezett be a városszépítő egyesület koordinálásában. Ezekből végül 25 darabot díjaztak, egy-egy első, második és harmadik helyezés mellett, egy különdíjat is kiérdemeltek a zsűritől a tehetséges fiatalok. Benács Lajos elnök külön kiemelte és méltatta a Tapolcai Városszépítő Egyesület Nőklubjának aktivitását. A nőklub tagjai a korábban felsoroltakon túl, többek között olyan rendezvények, programok résztvevői, szervezői, társszervezői  voltak, mint az asszonyfarsang, a városi téltemető program, a tojásfa állítás-bontás, ajándékok átadás az aknaszlatinai óvoda részére, illetve horvátországi, illetve több magyarországi  kirándulás. /tl/

 

Beszámoló közgyűlést tartottak a városszépítők

| hírek, közélet, kultúra |