Hazákban szeptember első vasárnapján tartják meg immár hetven éve a Bányásznapot. Tapolcán koszorúzással tisztelegtek a hazai bányászat, a a bányászok jelene és múltbéli öröksége előtt a  Tamási Áron Művelődési Központnál álló bányász szoborcsoportnál a szakma képviselői. (A rendezvényhez korábban kötődő egyéb programokat ezúttal a járványveszély miatt nem tartották meg.)

 

 

A megjelenteket, nyugalmazott bányászokat, illetve az önkormányzat képviselőit Podányi Tibor nyugalmazott bányamérnök, szerkesztő, az Országos Bányászati és Kohászati Egyesület tapolcai csoportja nevében köszöntötte.  A Bányászati és Kohászati Lapok felelős szerkesztője  a szakma jelenlegi hazai helyzetéről és a tapolcai bányászörökségről is szót ejtett. Elmondta, a bányaipari dolgozók munkáját elismeri a közösség,  Magyarországon 1951 óta tartanak bányásznapokat, az idei sorrendben a  70. – Mi bauxitbányászok  a magunk részéről már évek óta befejeztük a munkát. Az ország száz évnél is idősebb bauxitbányászatának történetében 100 millió tonna fölötti alumíniumkohászati nyersanyag került felszínre, amely a maga idejében nagy hasznot hozott az országnak- mondta. Podányi Tibor hangsúlyozta, a bányászat megítélése, az arról alkotott általános kép sokat javult, ma már a környezeti hatások negatívumai mellett, egy-egy vidék fejlődésében betöltött pozitív hatásairól is sok szó esik különböző fórumokon.

 

 

 

A beszédet követően Orbán Tibor és Székely Jenő  a Tapolca és Vidéke Bányászati Hagyományőrző Egyesület, illetve a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének nevében helyeztek el koszorút a bányászok, a bauxitbányászat  tapolcai  emlékművénél. A város képviseletében Dobó Zoltán polgármester és Buzás Gyula önkormányzati képviselők koszorúztak és hajtottak fejet a szobor előtt. A rendezvény hagyományos befejezéseként a bányászok  együtt elénekelték a bányászhimnuszt. /tl/

 

Bányászati örökségünk előtt tisztelegtek

| gazdaság, hírek, közélet |