Online fogadóórán, a tapolcaimedia facebook felületén köszönte meg a város polgárainak türelmét és hozzáállását az elmúlt hetek helyi válságintézkedéseihez Dobó Zoltán polgármester, majd válaszolt számos, a világhálón érkező, témába vágó  kérdésre.

 

Elhangzott, jelenleg ( tegnapi, április 21-i adat) 56 darab hatósági karantént elrendelő határozat született meg Tapolcán, ebből 32 fő esetében már lejárt a karantén időszaka. Járványügyi megfigyelés alatt 24 fő áll.  Összesen 4 fő igazolt koronavírusos betegről tud a város, a bizonyítottan velük együtt élőket nem tesztelték, azok önkéntes karanténba vonultak, ellátást nem kértek. – Akinél kint van a piros tábla, az nem okvetlenül jelenti azt, hogy koronavírusos beteg van a lakásban, csupán azt, hogy hatóságilag elrendelt járványügyi megfigyelés alatt áll az érintett személy- figyelmeztetett Dobó Zoltán.

 

 

Az önkormányzat költségvetését, gazdálkodását sem hagyja érintetlenül a koronavírus veszély. A polgármester elmondta, az önkormányzati cégeket érintő takarékossági intézkedések a munkahelyek megőrzését és a város intézményeinek hosszú távú megmaradását, működtetését célozzák, azok végrehajtását a napokban megkezdik. A polgármester számos lakossági kérdésre, észrevételre is válaszolt:

Az önkormányzat feladata-e az ózonos fertőtlenítés a nyilvános helyeken?
– Nem. Azonban a városi tulajdonban működő Cselle-Ház Kft szakemberei kérésre elvégzik a munkát, a költségek felét az önkormányzat átvállalja, mindaddig, amíg erre anyagi fedezet lesz. ( 20 millió forintos járványkezelési alapot hozott létre Tapolca).  Ilyen fertőtlenítésre a 17-es Y-ban már sor került a múlt héten.

Milyen módon valósítható meg a készpénz fertőtlenítés bankokban, postán, üzletekben?
– Szakemberek szerint, lehetetlen megoldani, helyette a kesztyű és az orr-száj maszk használata, kézfertőtlenítés javasolt.

Tapolcán lesz-e járványkórház?
– Jelenleg nem tud ilyenről a város, de a hírek arról szólnak, hogy az ország legtöbb kórháza ágykapacitásának hatvan százalékát járványügyi célra alakítják át. A kórháztól a mai napig nem kaptunk ilyen információkat.

Miért döntöttek úgy, hogy palántavásárt engedélyeznek a piac területén?
– A piaccsarnokon kívül, kültéren rendeztük meg a vásárt kötelező járványügyi óvintézkedések mellett. Korlátoztuk az árusok számát, kötelező védőfelszerelés használatot írtunk elő számukra, illetve a vevőket is erre kértük.  A tapolcai, Tapolca környéki termelők, árusok, őstermelők portékái így nem vesznek kárba és a lakosság is hasznosnak ítélte a kezdeményezést. Bízom benne, hogy a helyi mezőgazdasági kistermelők és a helyi élelmiszer ellátás érdekében továbbra is fenntarthatjuk, más termékek esetében a piacnapokon történő árusítást a piac épületén kívül.

Mikor követhetjük a város oldalán a koronavírusos fertőzöttek számát?
– Heti egyszeri online fogadóórán egyelőre elmondjuk az adatokat. Amennyiben robbanás következne be az estek számában, akkor megfontoljuk. Egyelőre nincs szó járványhelyzetről, egyedi megbetegedések vannak Tapolcán, csoportosak nincsenek.

Kap-e tájékoztatást a polgármesteri hivatal a fertőzöttek számáról, vagy csak a hatósági karantén elrendeléséről kapnak információt?
– Az igazolt esetekről kapunk tájékoztatást, a többi esetében csak annyit, hogy “karanténba vonult”.

Az óvodai pedagógusok esetében  tervezik-e  a részmunkaidőben történő foglalkoztatást bevezetni?
– Igen, a válságintézkedések keretében, a vezetőkkel és a dolgozókkal egyeztetett módon, intézményeink hosszú távú megmaradásának, stabilitásának érdekében.

Csökkenik-e a polgármester és a testületi tagok fizetése?
– Nem. A polgármester fizetését a hatályos törvény írja elő, a testületi tagok korábban két havi tiszteletdíjukat ajánlották fel a járvány elleni védekezéshez. Az Egységben Tapolczáért Egyesület képviselői már befizettek 200 ezer forintot a célra.

Érkeznek-e felajánlások a város koronavírus elleni védekezésre létesített adomány számlájára?
– Igen. Sok lelkiismeretes ember van Tapolcán, aki a város sorsát a szívén viseli.

A  helyi járati közlekedés megszüntetése vitát gerjesztett, miért döntöttek így?
– Korábban elengedtük a parkolási díjakat, hogy a közlekedést, a munkába járást, a vásárlást  járványügyi szempontból biztonságosabb módon, autóval, kerékpárral, gyalogosan végezzék a tapolcaiak. Buszaink kihasználtsága az utóbbi időszakban nem érte el a 7 százalékot. Például múlt héten szerdán, hajnaltól, késő estig 13 utasa volt összesen a buszoknak. Amint az élet visszatér a normális kerékvágásba, újra megvizsgáljuk a kérdést.

Mennyivel csökkent a foglalkoztatottság Tapolcán az utóbbi időben?
– Tömeges elbocsátásokról (20 fő feletti) nem tudunk, az egyedi esetekről nincsenek értékelhető információink. A vendéglátóipar területén dolgozókat  érintette a legérzékenyebben a járvány. Úgy gondolom, hogy egyelőre még nem vagyunk a mélyponton, a hatások egy-másfél évre is elhúzódnak társadalmi, gazdasági értelemben, így a foglalkoztatás tekintetében is.

Végez-e a város fertőtlenítést a közterületeken?
– A busz-  és vasútállomásokon nem, azok nem a város tulajdonában vannak, a közlekedési szolgáltatók feladata. A hulladékgyűjtőknél igen, egyetlen aluljárónknál igen, a köztéri padokat pedig ideiglenesen felszedtük. Egyéb helyeken kevés értelme lenne, a kormányzat sem írja elő.

Számíthatnak-e a lakbér csökkentésére, vagy elengedésére az szociális bérlakások bérlői?
– A legtöbb önkormányzati lakást szociális alapon adjuk bérbe, a piaci alapú albérleti árak nagyjából 20 százalékán, 15-30 ezer forint között. Ezt a nagymértékű támogatást fenntartjuk, de egyelőre nem változtatunk rajta. Semmi sincs ingyen, a 80 százalékos kedvezmény több, mint baráti. Utoljára 12 éve emelt lakbért az önkormányzat.

A helyi két idősotthonnal milyen a kapcsolattartása városnak, mit lehet róluk tudni?
– Bízom benne, hogy ők fokozottan figyelnek a karantén szabályokra, a védekezésre. Mindkét intézmény szakmai munkáját kielégítőnek, sőt magas szintűnek láttam, bízom benne, hogy nem lesz probléma egyik tapolcai idősotthonban sem.

Elindult az óvodai-bölcsödei ügyeleti ellátás, mekkora volt erre az igény?
– Az előzetes érdeklődés nagyobb volt, mint a realizált. Arra bíztatom azokat a szülőket, akiknek például a munkahely megtartása forog kockán, hogy bátran jelentkezzenek, hiszen felkészültünk a gyerekek fogadására, a rászorultak esetében meg tudjuk oldani az elhelyezést.

Y házak liftjeit csoportosan használják az emberek védőmaszk nélkül. Valamit tenni kérte ez ellen!
– A társasház üzemeltetése, a házirend kialakítása a tulajdonosi közösség, illetve a közös képviselő dolga. Az önkormányzat a fertőtlenítésben tud segíteni kedvezményesen. Nem tartom túlzásnak, ha naponta háromszor négyszer a liftek fogantyúit, gombjait áttöröljék, hetente egyszer pedig ózonos fertőtlenítést alkalmazzanak.

Kapott-e a tapolcai kórház védőfelszereléseket?
– Nem tudom, remélem igen.

Kell-e félni a piros cetlivel jelzett lakások lakóitól, a  járványügyi megfigyelés alatt állóktól?
– Higgadtan kezeljük a helyzetet, ne menjünk el a boszorkányüldözés irányába! Ez csupán járványügyi megfigyelést jelent.

Nagy áruházakban eladók-vásárlók közül  még ma is sokan nem viselnek orr-száj maszkot.
– Az orr-száj maszk használata a szakértők szerint igenis csökkenti a fertőzés, megfertőződés kockázatát. Ha azon vitatkozunk, hogy kinek kell, kinek nem hordani, hogy kinek lehet, kinek nem előírni a maszkot, akkor rossz úton járunk. A viták helyett továbbra is azt javaslom, hogy hordjunk orr-száj maszkot, gumikesztyűt! Jelenleg jogi lehetőség, hogy mindenhol elrendeljem a maszk viselését nincs.

Volt-e már figyelmeztetés, büntetés azért, mert valaki megszegte a kijárási korlátozást?
– Ez rendőrségi kérdés, nekünk nincs erre vonatkozó információnk, reméljük, hogy a rendőrök a helyzet magaslatán állnak.

A húsvéti hétvégére miért nem zárták le Tapolcát?
– A turisztikai látogatást meggátoltuk a nagy parkolók lezárásával, A város egy szolgáltatói-kereskedelmei központ. Nem tudjuk és nem is akarjuk meggátolni, hogy igénybe vegyék gyógyszertárainkat, élelmiszer árusító helyeinket, ügyeleti ellátásainkat, a kórházat.

Az érettségi vizsgákhoz kérték-e a város segítségét a helyi középiskolák?
– 400-600 orr-száj maszkokat biztosítunk a Városszépítő Egyesület Nőklubjával közösen. Amennyiben bármilyen segítséget kérnek az iskolák, mi segítünk.

Dolgozik-e a képviselőtestület a járványveszély ideje alatt?
– A testület nem ülésezik, de a képviselők dolgoznak. Körzeteik problémáiról, az elvégzett tevékenységükről, munkájukkal összefüggő megfigyeléseikről  a héten is írásbeli anyagot készítettek. A hivatal pedig továbbra is működik, végzi a napi munkáját az új rendnek, biztonsági előírásoknak megfelelően.

A város gazdasági tevékenységeit, beruházásait miként érintették a változások?
– Rendkívül óvatosan bánunk a pénzeszközeinkkel. Azt valósítjuk meg, ami erős kötelezettségvállalások miatt be kell, hogy fejezzünk, a beruházásokat indokoltság szerint osztályozzuk, ha kell elhalasztjuk.

A haraszt, a városi szabadtéri szabadidős létesítmények használata javasolható, vagy inkább nem?
– Be kell lássuk, hogy négy fal között egész nap ülni rendkívül megterhelő. Ki kell menni, mozogni kell, de magunkra és másokra is vigyázva, a járványügyi szempontokat is figyelembe véve.

Miért kell szerződésben igazolni a jövedelmet, ha a szociális alapellátást igénybe akarom venni? Fizetni kell érte? 
– Mindenképpen vizsgálni kell a rászorultság mértékét. Vannak olyan szolgáltatások amelyek térítésért, vannak olyanok amelyek ingyenesen járnak, de ezekről az intézmény ad személyre szabott tájékoztatást. Azonban kérek mindenkit, hogy elsősorban természetes támaszaik (rokonok, ismerősök, barátok) segítségét kérjék, csak ezek hiánya esetén forduljanak az alapellátáshoz. /tl/

 

Polgármesteri fogadóóra, kérdések és válaszok online

| egészségügy, gazdaság, hírek, önkormányzat |