Nagyon fontos az egészséges táplálkozás fenntartása, ehhez nyújthatnak segítséget a gyógynövények- hangsúlyozza a Levendula Gyógynövény Szaküzlet tulajdonosa, Csóka Bernadett. Az immunrendszerünket azonban mozgással, sporttal is szükséges erősíteni a siker érdekében- teszi hozzá. (Cikkünk a tapolcai Egészségfejlesztési Iroda támogatásával született meg.)

 

Csóka Bernadett szerint, a vastagbél az immunrendszer bölcsője, emiatt különösen fontos a rostbevitel. – Ennek elősegítésére szedjünk jó minőségű probiotikumokat, melyek segítik a bélflóra normális működését. Együnk tehát idénynek megfelelő zöldséget, gyümölcsöt. Utóbbiból az alma és a narancs, amit nagyon ajánlanék. Immunerősítőként igyunk fahéjas, borsos-, fürtös menta, csipkebogyó teát. Ebben az időszakban gyakori, hogy ingerültek vagyunk, amit nyugtató citromfű, kerti kakkukfű (kismamák nem ihatják) forrázattal orvosolhatunk. Gyakoribbak a fejfájások is, befeszül a csuklyás izom, amit masszírozással, minél több folyadék – lehetőleg víz – fogyasztással enyhíthetünk. Meghűlés, megfázás esetén pedig kortyoljunk hársfateát – tanácsolja Csóka Bernadett, a Levendula Gyógynövény Szaküzlet tulajdonosa. A legfontosabb a C-, és D vitamin fogyasztása, amit Echinacea csepp bevitellel érdemes kiegészíteni. Szükség esetén ajánlott természetes táplálékkiegészítőket szedni a kemikáliák helyett, melyeknek csak körülbelül a 20 %-a épül be a szervezetbe. – Érdemes odafigyelni a gyermekek táplálkozására is, hiszen ilyenkor kevesebbet mozognak, fontos, hogy meglegyen a megfelelő energia-, tápanyagbevitel. Lehetőség szerint mozduljunk ki otthonról, menjünk kirándulni a családdal, akár a környező hegyekbe (természetesen összhangban az aktuális járványügyi ajánlásokkal) – javasolja a gyógynövényekkel foglalkozó szakember.

 

Egészséges életmód és mozgás a jó közérzetért. /Fotó: Illusztráció/

 

Ahhoz, hogy otthon is aktívak maradjunk, fontos a rendszeres mozgás. A kényszerű otthonlét idején eszközként használhatunk vizes palackot, széket, fotelt, bevonhatjuk a párunkat is egy-egy gyakorlatba. A megfelelő távolság 2×2 méter, ami biztonságos távolság a tornához. Ha valaki erre az időszakra tervez életmódváltást, azt saját érdekében mindenképpen fokozatosan, óvatosan tegye. /Smidhoffer Eszter/

Feszültség helyett testmozgás és egészségmegőrzés

| EFI-LEK, egészségügy, hírek |