A japán költészet különlegessége, a haiku itthon is kedvelt versforma. A Cédrus Művészeti Alapítvány ennek okán meghirdette haiku, haibun, haiga irodalmi pályázatát. A pályázók között volt Herczeg-Vecsei Katalin tapolcai magyar-olasz szakos tanárnő is.

 

-Nyitott vagyok a világra, bármiből tudok inspirálódni, ami körülvesz. Eleinte különböző műfajokkal és verseléssel próbálkoztam, kerestem a saját stílusom, érett fejjel találtam rá a haikura.

 

Herczeg-Vecsei Katalin tanárnő haiku pályázaton bizonyított       Fotó: Archív


 

Úgy érzem, hogy ez az a forma, amiben igazán megtaláltam magam és a műfaji megkötöttség ellenére ki tudok teljesedni – ismerteti a tapolcai díjazott. A nagy számban beérkezett munkák közül 154 szerző – köztük Katalin – alkotásai szerepelnek a következő Napút-számban. Ízelítő Katalin beküldött írásaiból:

 

„Fájdalmas anya
keresztről levett fiát
könnyel mosdatja”

 

Emellett a beválogatott alkotók a lapszám bemutatásakor oklevelet és egy tiszteletpéldányt vehetnek át. – Mindig a rövid, lényegretörő, csattanós versek álltak közel hozzám, főként Fodor Ákos haikuköltészete és Tandori Dezső haikufordításai inspiráltak. Magával ragadott ez az egyszerű, mégis nagyszerű versforma, amelyben 17 szótag mögött annyi természeti szépség és érzelem rejtőzik – állítja a tanárnő, aki ihletet fotókból, festményekből merít, de a témát kultúrtörténeti szempontból is vizsgálja. Katalin lapunknak elmondta már 8 éve alkot a műfajban, irodalmi színhelyeken, festménykiállításon is feltűnt írásaival. Minden pályázat kihívást jelent, Katalin pedig örül minden megmérettetésnek. Rendszeres résztvevője a Magyar-Japán Baráti Társaság Haiku Klubja által szervezett Magyar Haikunapnak, illetve különböző haiku-író versenyeknek és pályázatoknak. /Smidhoffer Eszter/

 

Herczeg-Vecsei Katalin a tanítás mellett haikukat ír

| hírek, kultúra |