Története során hatodik alkalommal hívta életre a megyei Amatőr Képzőművészeti Mozgalom az Ablakaink elnevezésű tárlatot, amelyre idén öt Veszprém-megyei település alkotóköre, egyesülete hozta el pályamunkáit. Az eseménynek hagyományosan a Tamási Áron Művelődési Központ adott otthont, ahol az alkalomból 48 művész 80 alkotásából nyílt  kiállítás pénteken. A művészi munkák korábban már zsűri előtt is megmérettek, most díjazták azokat.

 

A Baranyai Zoltánné, Veszeli Lajos és T.Szabó László alkotta szakmai zsűri ezúttal öt díjat, két különdíjat és szintén kettő Nívó-díjat ítélt meg a legszínvonalasabb pályamunkák alkotóinak, akik Dobó Zoltántől és Barczéné Tóth Boglárkától vették át elismeréseiket.


 

A tapolcai alkotók közül idén Somogyiné Varga Anikó, a helyi képzőművészkör tagja vehette át 2020-ban az Ablakaink oklevelét és emlékplaketjét


 

Az amatőr alkotókat, a művészetkedvelő közönséget Barczáné Tóth Boglárka a rendezvénynek helyet biztosító TÁMK igazgatója köszöntötte, bemutatva az idei résztvevőket, az ajkai, alsóőrsi, balatonfüredi, herendi és helyi alkotókat, alkotóköröket és a szervezőket, köztük a rendezvény ötletgazdáját és motorját, Tihanyiné Bálint Zsuzsannát . A kiállítást Dobó Zoltán polgármester nyitotta meg, aki elmondta, ötödik alkalommal áll az Ablakaink tárlat amatőr művészei előtt, így alkalma volt belelátni abba a tevékenységbe, ami egyszerre jelent örömteli szabadidős elfoglaltságot az alkotóknak és hasonló örömet azoknak is, akik a művészeti produktumot befogadják. A polgármester az idei kiállítási anyag európai építészet tematikájára utalva elmondta, kulturális szempontból a helyünk Európában van és egyetlen európai nemzet mellett sincs okunk szégyenkezni, amikor a művészeti alkotómunka helyi eredményeire tekintünk. – Köszönöm Önöknek, hogy itt, ilyen rendezvény kapcsán is meg tudjuk mutatni, hogy milyen európainak lenni, magyarnak lenni és idetartozni a Balaton-felvidékre- fogalmazott Dobó Zoltán. A megnyitót követően emléklapot vett át Tamási Áron Művelődési Központ igazgatójától az idei Ablakaink kiállítás közel ötven megyénkben élő alkotója, majd a zsűri által legjobb képzőművészeti munkáknak és alkotóknak járó elismerés átadása következett.

 

Negyvennyolc megyénkben élő és alkotó amatőr művész alkotását tekintheti meg a közönség február hatodikáig az Ablakaink képzőművészeti seregszemle alkalmából


 

A Baranyai Zoltánné, Veszeli Lajos és T.Szabó László alkotta szakmai zsűri ezúttal öt díjat, két különdíjat és szintén kettő Nívó-díjat ítélt meg a legszinvonalasabb pályamunkák alkotóinak, akik Dobó Zoltántől és Barczéné Tóth Boglárkától vették át elismeréseiket. Szücs Wagner Magdolna, az Ajkai Képzőművészeti Egyesület tagja, Horváth Veronika, az Alsóőrsi Képzőművészeti Egyesület tagja, Fejes Sándor, a Balatonfüred és Környéke Múzsa Művészeti Közhasznú Egyesület tagja, Fogl Ildikó, a Herendi Vizuális Műhely tagja, Somogyiné Varga Anikó, a Tapolcai Képzőművészkör tagja vehette át 2020-ban az Ablakaink oklevelét és emléplaketjét. A zsűri két kiállítót különdíjban is részesített: Végh – Mozgai Heni a Balatonfüred és Környéke Múzsa Művészeti Közhasznú Egyesületből és Sütő György a Tapolcai Városi Képzőművész Kör tagja- kapta meg az elismerést. Ebben az évben a zsűri nem csak a különdíjak átadásával volt formabontó, de a tárlat „Nívó-díj”-át is két alkotó között megosztva ítélte oda. Az okleveleket és a Horváth Róbert tapolcai szobrászművész által készített emlékplakettet és hozzá, 20 ezer Ft értékű ajándékutalványt vehetett át a Herendi Vizuális Műhely tagja, Szilágyi Mariola és a Balatonfüred és Környéke Múzsa Művészeti Közhasznú Egyesületből Irázi Ökrös Géza. A győztes pályamunkákról és alkotóikról készült, Veszeli Lajos által megfogalmazott, papírra vetett szakmai értékelést Dégi Alexandra, a TÁMK munkatársa osztotta meg a jelenlévőkkel. /tl/

 

Tihanyiné Bálint Zsuzsanna, az ötletgazda “aki elhivatott szervező munkával és nem kis felelősséggel szívén viseli a megye műkedvelő képzőművészeinek alkotói pályáját” /V.L/. Ezúttal egy saját verssel is készült, hogy szavakkal is bemutassa az alkotás folyamatának gyakorlati és lelki oldalát.


 

Veszeli Lajos festőművész értékelése:

 

“Először is köszönöm Tapolca városának, a Tamási Áron Művelődési Központ munkatársainak, hogy immár hatodik alkalommal felvállalja azt a hiánypótló feladatot, melyet régebben a Megyei Művelődési Intézet szervezett.

Külön köszönet illeti az ötletgazda Tihanyiné Bálint Zsuzsát, aki szervezéssel és nem kis felelősséggel szívén viseli a megye műkedvelő képzőművészeinek alkotói pályáját.

A jelenlegi kiállításról az észrevételeimet írásban foglaltam össze Önöknek, mint a zsűri elnöke. Nagyszerű és felemelő érzés, ha valaki ecsetet vesz a kezébe, vagy az alkotás lázában tud élni. Szerintem az eleve nem lehet rossz ember, aki próbálkozik, kóstolgatja kedvtelésből, hobbiból a képzőművészettel való ismerkedést.

Mégis szükséges beszélni arról: ha nem tud előre jutni a művészet szakmai labirintusaiban, akkor maradjon a festésnél, mint kellemes időtöltésnél. Amikor már eljutnak az alapok elsajátításához, akkor lehet esetleg kiállításra jelentkezni. Egyszóval mérlegelni kell önmagukban, ki, hol tart a rajz, a grafika, a festészet, a színelmélet terén. Higgyék el, a mostani alkalomkor a zsűri tagjai azonnal jelezték egymásnak, „hol rezeg a léc”, hol vannak kimagasló teljesítmények. Szakmailag egységesen tudtunk dönteni.
A rendező művelődési központ jószívűségének köszönhetően nem ejtettük meg a válogatást, pedig ildomos lett volna. Minden beküldött munkát kiállítottak a rendezők, így a zsűri csak a díjak odaítélésére szorítkozott. Egységes véleményünk a jövőre nézve, a képzőművészeti körök presztízse miatt is, hogy szükséges a szigorú válogatás és csak a kiállításra alkalmas műveket kell befogadni kiállításra. Gondoljunk bele, hogy a nézőt így megzavarjuk, nincs igazodási pontjuk. Ízlésnevelésre vállalkoztunk és a jövőben szeretnénk az erősebb munkákat elkülöníteni a gyengébbektől. Mindez az alkotóknak is támpontot adhatna.

A díjazásról röviden: Az elmúlt hat év alatt még nem volt megosztott nívódíj. Ezúttal megfontoltuk, mert két alkotó művei magasan kiemelkednek ebből a kiállított anyagból.

A herendi Szilágyi Mariola átgondolt, aprólékos míves festményei komoly szakmai felkészültséget tükröznek. A grafika , a festészet, az építészet ötvözete professzionális műként vannak jelen a galériában. Ő – úgy látszik – megtalálta a saját művészi útját. Igaz, hangsúlyozottan alkalmazza az építészet feszességét, de festményeiben a különböző műfajok mégis harmóniában vannak. Biztos vagyok abban, hogy a jövőben ezzel a képességgel a lazább, kicsit könnyedebb festőiség is érvényre tud jutni.

A másik kiemelt díjazott Irázi Ökrös Géza konokul ragaszkodik a megtalált poentilisztikus stílusához, a már többször értékelt opálos köntösbe csomagolva festményeit. Eddigi több évtizedes munkásságát is figyelembe vette a zsűri, megérdemeltem ítélte meg a megosztott nívódíjat.

Gratulálunk mindkettőjüknek!

A két külön díjhoz személyesen ragaszkodtam. Mindkét festő részletes elemzést érdemelne. (Felajánlom nekik, ha a későbbiekben megkeresnek, rendelkezésre állok egy beszélgetésre munkáikkal kapcsolatban) A balatonfüredi Végh Mozgai Henrietta a kék árnyalatokat felvonultató festményét élmény volt megtekinteni. Kisebb hiányosság azonban adódott, javaslatom: a későbbiekben behatóbban foglalkozzon a fénytannal. A tapolcai Sütő György a kiállítás tematikájához szorosan kötődő nagyméretű, látomásszerű festménye egy tudatos, biztos kezű alkotó műveként van jelen ezen a tárlaton.

Végezetül: gratulálok a kiállítóknak, a díjazottaknak külön is! Várom e tradicionális kiállítás-sorozat minőségi folytatását!”

 

Kollegiális üdvözlettel: Veszeli Lajos festőművész

 

“Ablakaink” A megye legjobbnak ítélt amatőr képzőművészeti munkái Tapolcán

| hírek, közélet, kultúra |