A tapolcai Egészségfejlesztési Iroda mozgalmas és sikeres évet tudhat maga mögött. Ingyenes mozgásprogramokat, előadásokat hirdettek, országos és nemzetközi kampányokhoz csatlakoztak és több helyi és környékbeli rendezvényre is kitelepültek.

 

Sikeres évet zárt az EFI. A szeptemberi Európai Mobilitási Héten is közreműködtek. /Fotó: Archív, Májer Edit/


 

Évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az EFI kártyával ingyenesen látogatható mozgásprogramok. Idén nagyjából nyolcvan új becsatlakozó volt, több mint háromszázhetven új kártyát adtak ki, és nagyjából tizenhárom féle mozgásprogram közül válogathattak az érdeklődők, három településen, tizenegy oktató közreműködésével, heti tizenkilenc alkalommal. Idén a leglátogatottabb közel száz fővel a gerinctorna volt.
Ebben az évben kiemelt feladatuk volt a szenior korosztály, valamint a gyermekes, illetve gyermeket tervező családok megmozgatása. Ennek jegyében szerveztek szenior táncot, baba-mama jógát, kismama pilates-t és a FelkéSzülést – ingyenes szülésre felkészítő foglalkozást kismamáknak. Újítás volt a kamaszok bevonása – nekik tini jógát hirdettek.
Több előadást is szerveztek, mely iránt százhúsz körüli fő érdeklődött. Céljuk az volt, hogy minél több emberrel megismertessék a szűrés fontosságát. A megelőzésre helyezték a hangsúlyt az előadás sorozatok összeállításakor. Ezek az előadások visszanézhetőek a Tapolcai Média honlapján, az Egészség – Érték magazinokban.

 

Népszerű a városban a szenior örömtánc. /Fotó: Archív, Májer Edit/


 

Az iskolai egészségfejlesztésben közel hatszáz diák vett részt. Tapolca és környékbeli iskolákban különböző programokon hívták fel a figyelmet a mozgás, a drog és a dohányzás prevencióra. A mozgásprogramok közül a jógát és a Porci Berci barátokat keres gerinciskola programot vették be. Elindították az óvodában a dohányzás prevenciós programot. Az iskolákba a VMKH Népegészségügyi Főosztály munkatársaival a játékos tudomány – interaktív foglalkozást vitték el. Az iskolákban az idősebb lányokat megcélozva a mellrák megelőzéséről tartottak előadást, illetve az önvizsgálat fontosságára hívták fel a figyelmet.

 

A Porci Berci barátokat keres gerinciskola program bemutató órája a Batsányi tagintézmény egészségnapján. A képen Tóth Klára, a program egyik alapítója. /Fotó: Archív, Májer Edit/


 

Több nemzetközi és hazai kampányhoz csatlakoztak. Az októberi mellrák ellenes kampány keretében többek között „Együtt a mellrák ellen” címmel figyelemfelhívó sétát szerveztek a városban. A Movember mozgalomban a férfiak egészségvédelmére és a megelőzésre hívták fel a figyelmet. A Kék Pont Alapítvány által útjára indított „Száraz November” elnevezésű kampányban Tapolcán is arra buzdítottak mindenkit, hogy mondjon velük nemet harminc napon át az alkoholfogyasztásra. Részt vettek a „Ne gyújts rá” országos kihívásban is, mely a dohányzásról való leszokással kapcsolatban szólítja meg a célközönséget.

 

Októberben a mellrák elleni küzdelem jegyében figyelemfelhívó sétát szerveztek a városban. /Fotó: Archív, Májer Edit/


 

Visszatérő vendégei voltak Tapolca és a járási települések rendezvényeinek, egészségnapjainak. Közreműködtek például a XXVII. Egészség – és Aerobiknapon, a XI. Tapolca Félmaraton, a Richter Egészségváros rendezvényen az Európai Mobilitási Héten és a Bringás reggelin is. Az iskolai programok kapcsán az EFI munkatársai ott voltak az Európai Diáksport Napján, az AIDS vetélkedő az iskolai védőnővel, a fogászati vetélkedő a védőnői szolgálattal, az egészségnapok pedig a LEK-kel együttműködve valósultak meg.

 

Dr. Vizer Gábor tart előadást az EFI szervezésében, a XXVII.Egészség- és Aerobiknapon./Fotó: Archív, Májer Edit/


 

Nyáron szabadidős kerékpáros programokat is szerveztek, valamint a Vidám Vakáció nyári napközis táborhoz is csatlakoztak.
– Eredményes évet zártunk. Új résztvevőkkel, új programokkal bővültünk. Sikerült a céljainkat megvalósítani. Örülök, hogy az egészségfejlesztő előadások kapcsán távolabbi települések lakóit is sikerült megmozgatnunk – összegezte az elmúlt évet Tóth Orsolya, az EFI munkatársa. (me)

 

Eredményes volt az EFI idei éve

| egészségügy, hírek, sport |