Nagy sikert aratott a diákok körében Kéri György,  az első magyar skótdudás. Az autentikus skót viseletben fellépő művész az iskola meghívásra érkezett a Batsányi tagintézménybe a napokban. Rendkívül szórakoztató stílusban tálalt, ismeretterjesztő előadással, interaktív show elemekkel fűszerezett műsora nagyon tetszett a fiataloknak és tanáraiknak is.

 

 

A duda, mint hangszer már Krisztus előtt 2000 évvel megjelent az ókori Mezopotámiában, onnan terjedt el a világ minden tája felé. A középkorban Európában szinte mindenfelé dudáltak, máig élő hagyomány maradt a breton, a galiciai, a magyar és az erdélyi dudás. A dudás öltözékének egyedi különlegessége, a skótduda óriási hangereje (Kérjük ne kapcsolják ki mobil telefonjaikat, úgysem hallatszik a csengésükből semmi-mondta tréfásan Kéri György a tapolcai iskolásoknak) és funkciója különbözteteti meg például a magyar dudától, amelynek szerepe lekorlátozódott arra, hogy a virtuóz talpalávalót szolgáltatta táncainkhoz. – A skót dudás és hangszere sokkal inkább maga a csaták harci zászlója, egy Jumbo Jet 120 decibeles hangerővel- tudhatták meg a dudástól gyerekek, akiknek néha valóban be kellett fogniuk a fülüket a decibelek miatt.

 

 

Az autentikus hangszeren megszólaló ismert dallamok azonban magukért beszéltek, kifejezetten nagy tetszést váltott ki a Titanic főcímzenéjének felhangzása, amely filmbéli, tehát eredeti változatában is skótdudán szólalt meg. Kéri György stílusosan megfogalmazott, rendkívül szórakoztató módon tálalt előadása, információi a gyerekek történelmi, néprajzi, zenei ismereteit mélyítették el. /tl/

 

Az elhivatott skótdudás Tapolcán

| hírek, kultúra, oktatás |