Megünnepelte fennállásnak fél évszázados évfordulóját a tapolcai Batsányi Vegyeskar. A jubileumi koncerttel fűszerezett ünnepi eseménynek a VOKE Batsányi János Művelődési és Oktatási Központ adott otthont vasárnap.

 

Vezényel: Dér Krisztina


 

Dobó Zoltán: “A Batsányi kórus teljesítményével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a zenei kultúra térképén a Tapolca név vastag betűvel nyomtatott.”


 

Az eseményre meghívta a nagy múltú kórus korábbi karnagyait, régebbi kórustagjait, hazai és külföldi partnereit és baráti kórusok képviselőit is. A jelenleg Dér Krisztina vezetésével működő Batsányi kórust a város polgármestere méltatta elsőként. Dobó Zoltán szerint, ötven év működés nagyon komoly és tiszteletre méltó teljesítmény bármilyen civil szerveződés esetében, különösen egy olyan gárdától, amely a hazai zenei kultúra ápolását, éltetését tűzte zászlajára, mindezt önfenntartó, önfinanszírozó módon. – A Batsányi kórus teljesítményével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a zenei kultúra térképén Tapolca vastag betűvel nyomtatott- hangsúlyozta Dobó Zoltán, aki további fél évszázadnyi fennállást kívánt a vegyeskarnak. Csaba Dezső az együttes alapító tagja, korábbi vezetője a közelmúltban elkészítette a kórus ötven évéről készült készült dolgozatát, a dokumentumot ajándékba megkapták a rendezvény vendégei.

 

 

Csaba Dezső


 

Beszédében Csaba Dezső, Borsányi Gábor alapító karnagy személyét, tehetségét, életútját, az együttes megalakításában és működtetésében betöltött szerepét helyezte fókuszba. A Batsányi Kórus a jeles jubileum alkalmából szép zenei repertoárral is készült, a  különleges alkalom rendhagyó produkciókban is megmutatkozott. A kórust ugyanis néhány szép előadás erejéig az együttes korábbi karnagyai, Bazsó Gabriella és Halápiné Kálmán Katalin is vezényelték. A koncertet követően, Virág Lászlónak és Csaba Dezsőnek, a Batsányi Vegyeskar két legidősebb oszlopos tagjának,  Havasi Gábor,  a Batsányi művelődési központ vezetője kedves, méltató szavak kíséretében emléklapot át./tl/

 

50 éve tartja össze a Batsányi Vegyeskart az éneklés szeretete

| hírek, közélet, kultúra |